Nu e un secret că galaxia Andromeda va intra în coliziune cu propria noastră galaxie, Calea Lactee, la un moment dat. Dar când se va întâmpla asta?
Chiar dacă Andromeda se îndreaptă spre noi cu circa 300 de kilometri pe secundă, tot îi va lua circa patru miliarde de ani ca să ajungă aici. Cum va arăta, însă, o astfel de coliziune?
Putem să ne facem o imagine privind către constelația NGC7727. E vorba despre o galaxie aflată la circa 90 de milioane de ani lumină față de noi, care este produsul unei coliziuni între două galaxii spirală, proces care a început acum mai bine de un miliard de ani. Iar asta, în opinia specialiștilor, oferă o imagine destul de elocventă despre ceea ce se va întâmpla atunci când Andromeda și Calea Lactee se vor ciocni.
Din datele pe care le-a oferit observatorul Gemini South, știm că în interiorul haosului creat de ciocnirea celor două galaxii se află două găuri negre supermasive, fiecare reprezentând centrul galaxiei originale. Una dintre acestea are o masă echivalentă cu 154 de milioane de mase solare și deține recordul pentru cea mai apropiată gaură neagră supermasivă față de Terra.
Cea de a doua are o masă de doar 6,3 milioane de ori mai mare decât a Soarelui, iar cele două, împreună, dețin recordul pentru cea mai apropiată pereche de găuri negre de acest tip. Doar 1.600 de ani lumină le mai separă. De altfel, se estimează că în numai 250 de milioane de ani, cele două vor fuziona, generând o gaură neagră de dimensiuni colosale.