Observațiile recente realizate cu ajutorul telescopului spațial James Webb dezvăluie o planetă cu totul neobișnuită. WASP-17 b este atât de fierbinte încât norii săi sunt formați din cristale de cuarț, anunță astronomii.
Imaginile în infraroșu cu planeta aflată la circa 1.324 de ani lumină de Terra trădează prezența unor nanoparticule de cuarț în atmosfera superioară, transmite Agenția Spațială Europeană.
WASP-17 b își orbitează steaua în decurs de 3,7 zile. Pentru că distanța este foarte redusă față de steaua sa, temperatura pe WASP-17 b este uriașă, se arată și într-un raport publicat de revista Astrophysical Journal Letters.
La o temperatură estimată la circa 1.500 de grade Celsius, după cum scrie NASA, și la presiunea uriașă înregistrată în atmosfera planetei, cristalele solide se pot forma direct din stare gazoasă, fără a mai fi nevoie să treacă prin starea lichidă, explică oamenii de știință.
Mai mult, în astfel de condiții, cristalele de cuarț pot avea dimensiuni diferite față de cele terestre. Spre exemplu, dacă pe Terra cel mai mare cristal de cuarț măsoară 6,1 metri lungime și circa 40 de tone, în atmosfera lui WASP-17b vorbim despre nanocristale. Se estimează că diametrul unora dintre acestea este de doar 10 nanometri.
De menționat e că pe planetă, vânturile puternice fac norii din particule similare sticlei să se deplaseze cu viteze de mii de kilometri pe oră, mai spun astronomii.