NASA a publicat pe contul de Instagram o imagine spectaculoasă cu planeta Jupiter, realizată de sonda spațială Juno.
Imaginea, realizată de la o altitudine de 18.906 kilometri, prezintă în detaliu furtunile din emisfera nordică a lui Jupiter și așa-numiții „nori jovieni”, norii grei formați în atmosfera superdensă a planetei.
„Cu o atmosferă compusă în special din hidrogen și heliu, Jupiter - a cincea planetă a sistemului solar - nu are o suprafață propriu-zisă, dar poate avea un nucleu ascuns sub straturile sale atmosferice.
În interiorul atmosferei, presiunea face ca hidrogenul să devină lichid, ceea ce transformă gigantul gazos în cel mai mare ocean al sistemului nostru solar.
Sonda Juno ne ajută să studiem compoziția planetei. Oamenii de știință cred că, în adâncurile planetei, electronii atomului de hidrogen sunt supuși unei presiuni atât de mari încât hidrogenul ajunge să conducă electricitatea la fel ca un metal”, se arată în descrierea imaginii de pe contul de Instagram al NASA.
Misiunea Juno a fost lansată de NASA în 2011. Cinci ani mai târziu, sonda Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter.
Datele transmise de Juno îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum s-a format și cum a evoluat Jupiter și mai ales cum s-a îmbogățit Jupiter în elemente grele.