Un ocean sărat a fost descoperit pe o planetă pitică dintre Marte și Jupiter. Planeta ar fi putut găzdui viața

Un ocean sărat a fost descoperit pe o planetă pitică dintre Marte și Jupiter. Planeta ar fi putut găzdui viața

O sondă NASA a adunat probe din care reiese că sub suprafața lui Ceres, o planetă pitică din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, se află un ocean sărat.

Concret, sonda Dawn s-a apropiat de Ceres la o altitudine de doar 35 de kilometri, oferind o imagine detaliată a suprafeței și a unor regiuni mai deschise la culoare, în fapt niște depozite de sare aflate în craterul Occator.

Aceste regiuni sunt acoperite de carbonat de sodiu (compus din sodiu, carbon și oxigen), ce ar fi provenit de la un lichid ce s-a evaporat pe suprafața lui Ceres acum 2 milioane de ani.

ADVERTISING

Apa sărată a ajuns la suprafața planetei de la un rezervor subteran imens, cu o adâncime de 40 de km și sute de km lățime.

Vezi și Un sistem solar aproape de Terra înfierbântă imaginația astronomilor: Ar putea găzdui viața!

“Știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții”, a declarat Maria Cristina De Sanctis, cercetător în cadrul Istituto Nazionale di Astrofisica, din Roma, conform Business Insider.

“Ceres a primit acum statutul de lume oceanică”, a anunțat Carol Raymond, conducătorul misiunii Dawn.

ADVERTISING

Astfel, Ceres se alătură lui Enceladus (lună înghețată din apropierea Saturn) și Europei (una dintre lunile planetei Jupiter), alte ”lumi oceanice” care ar putea găzdui viața.

Citește și Astronomii tocmai au anunțat câte planete asemănătoare cu Pământul sunt în Calea Lactee


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇