Un sistem solar abia descoperit, aflat nu departe de Terra, la nici 11 ani lumină, este cercetat cu atenție de oamenii de știință, pentru că prezintă caracteristici că ar putea fi locuibil.
Sistemul solar format în jurul stelei Lacaille 9352 se află la 10,7 ani-lumină, arată Science Alert. Existența a două planete a fost confirmată deja, dar ar putea exista și o a treia.
Lacaille 9352 sau GJ 887, steaua roșie în jurul căreia s-a format sistemul, are aproximativ jumătatea Soarelui. Planetele se află în zona locuibilă, în care temperaturile nu sunt extreme și ar putea permite existența apei lichide.
În general, stelele pitice roșii tind să distrugă atmosfera planetelor din jurul lor prin valurile de radiații și particule pe care le aruncă în spațiu. Nu e și cazul lui Lacaille 9352, care se dovedește a fi o stea liniștită, luminozitatea sa rămânând uniformă.
GJ 887b are o masă minimă de aproximativ 4,2 ori mai mare decât Pământul și orbitează steaua o dată la 9,3 zile. Cea de a doua planetă din sistem, GJ 887c, are o masă de aproximativ 7,6 ori mai mare decât cea a Pământului și orbitează steaua o dată la 21,8 zile.
Cea de-a treia, despre care încă nu se știe sigur că există, ar fi de 8,3 ori mai mare decât planeta noastră, iar un an aici ar dura 50,7 zile.
Toate cele trei fac parte din categoria super-Pământ. Par a fi solide, așa cum e Terra, dar mai e nevoie de cercetări. Dat fiind faptul că sistemul solar e atât de aproape, bineînțeles în termeni cosmici, cel mai probabil va face subiectul unui număr mare de studii în viitorul apropiat.
Citește și Astronomii tocmai au anunțat câte planete asemănătoare cu Pământul sunt în Calea Lactee