Astronomii au descoperit o planetă similară lui Jupiter, dar și mai masivă, care orbitează o stea dintr-o pereche binară.
Cercetătorii au reușit să detecteze planeta după ce au urmărit o variație aproape imperceptibilă din mișcarea stelei prin spațiul cosmic, scrie Space.
Deși până acum au fost găsite peste 5.000 de planete extrasolare, doar trei au fost descoperite folosind tehnica numită astrometrie, utilizată în acest caz.
Astronomii au calculat că planeta GJ 896AB, aflată la circa 20 de ani lumină de Pământ, are aproximativ dublul masei lui Jupiter și orbitează steaua ei la fiecare 284 de zile. Distanța sa față de stea este puțin mai mică decât distanța lui Venus față de Soare.
Cât despre orbita planetei, aceasta este înclinată cu aproximativ 148 de grade față de orbitele celor două stele.
”Aceasta înseamnă că planeta se mișcă în jurul stelei principale în direcția opusă stelei secundare”, a declarat Gisela Ortiz-León, de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic.
”Este pentru prima dată când o astfel de structură dinamică a fost observată pe o planetă asociată unui sistem binar”, a adăugat Ortiz-León.
De altfel, doar 4% dintre exoplanetele descoperite până acum fac parte dintr-un astfel de sistem.