Prima imagine cu o planetă din afara sistemului nostru solar realizată de telescopul Webb (Foto)

Prima imagine cu o planetă din afara sistemului nostru solar realizată de telescopul Webb (Foto)

NASA a publicat prima imagine directă a unei exoplanete surprinsă de telescopul spațial James Webb. Denumită HIP 65426 b, aceasta este un gigant gazos cu o masă de 6-12 ori mai mare decât cea a planetei Jupiter.

Exoplaneta are o vârstă de aproximativ 15-20 de milioane de ani, fiind mult mai tânără decât Pământul, care are 4,5 miliarde de ani, și se află la aproximativ 385 ani-lumină de Soare, relatează CNN.

HIP 65426 b poate fi văzută în patru benzi diferite de lumină infraroșie, obținute cu ajutorul instrumentelor telescopului James Webb. Acesta observă Universul în lumina infraroșie, invizibilă pentru ochiul uman și îi permite să dezvăluie detalii despre locurile îndepărtate din Cosmos.

ADVERTISING

Cele mai recente observații arată că temperatura atmosferică a exoplanetei este de aproximativ 1.300 de grade Celsius și că atmosfera acesteia conține nori roșii de praf de silicat, scrie The Guardian.

"Ar fi un loc groaznic în care să trăiești. Ai fi prăjit de viu dacă ai pluti în atmosferă", a declarat Sasha Hinkley, astronom la Universitatea din Exeter, care a coordonat observațiile.

HIP 65426 b este de aproximativ 100 de ori mai îndepărată de steaua în jurul căreia gravitează decât Pâmântul de Soare, ceea ce i-a permis telescopului Webb să o contureze mai bine. Unele dintre instrumentele telescoprului sunt echipate cu coronografe, măști care pot bloca lumina stelelor pentru a permite capturarea imaginilor directe ale exoplanetelor.

Stelele sunt mult mai strălucitoare decât planetele, astfel că HIP 65426 b apare de peste 10.000 de ori mai slab luminată decât steaua sa în imaginea publicată de NASA.

ADVERTISING

"Obținerea acestei imagini e ca și cum ai scotoci după o comoară în spațiu. La început, tot ce puteam să văd era lumina stelei, dar cu o procesare atentă a imaginii am reușit să înlătur acea lumină și să dezvălui planeta", a declarat Aarynn Carter, cercetătoare la University of California, cea care a condus analizarea imaginii.

HIP 65426 b a fost descoperită în 2017, cu ajutorul Very Large Telescope, un telescop operat de Observatorul European de Sud și situat pe muntele Cerro Paranal din Deșertul Atacama.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇