Telescopul Webb, încă o reușită: A descoperit cea mai veche galaxie observată vreodată!

Telescopul Webb, încă o reușită: A descoperit cea mai veche galaxie observată vreodată!

La numai o săptămână de la publicarea primelor imagini color, Telescopul Spațial James Webb a mai bifat o reușită istorică: a descoperit o galaxie care a existat în urmă cu 13,5 miliarde de ani.

Cunoscută drept GLASS-z13, galaxia s-a născut la 300 de milioane de ani după Big Bang, cu aproximativ 100 de milioane de ani mai devreme decât orice alt obiect cosmic identificat până acum, a explicat Rohan Naidu, de la Centrul pentru Astrofizică al Universității Harvard.

”Ne uităm probabil la cea mai îndepărtată lumină stelară pe care a văzut-o vreodată cineva”, a mai spus omul de știință, conform Science Alert.

ADVERTISING

Cu cât sunt mai îndepărtate obiectele de noi, cu atât mai mult timp durează ca lumina să ajungă la Pământ. Atunci când privim în Universul îndepărtat este ca și cum ne uităm înapoi în timp.

Deși galaxia GLASS-z13 exista în cea mai timpurie eră a Universului, vârsta sa exactă nu e certă, pentru că s-ar fi putut forma oricând în primele 300 de milioane de ani după Big Bang.

Una dintre marile promisiuni cu care vine telescopul Webb este capacitatea sa de a găsi cele mai vechi galaxii, care s-au format la puțin timp după Big Bang, în urmă cu 13,8 miliarde de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lansat în decembrie 2021 și complet operațional deja de o săptămână, Telescopul James Webb este cel mai puternic telescop construit vreodată. Astronomii sunt încrezători că acesta va deschide calea unei noi ere de descoperiri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇