Telescopul James Webb pare să-și doborât propriul record! Cea mai veche galaxie descoperită până acum

Telescopul James Webb pare să-și doborât propriul record! Cea mai veche galaxie descoperită până acum
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În urmă cu câteva zile, telescopul James Webb trimitea date despre o galaxie care s-a format la circa 300 de milioane de ani după Big Bang, cea mai veche descoperită vreodată. Acum, acesta pare să-și fi doborât propriul record, descoperind o galaxie și mai veche de atât.

Din primele date, se pare că CEERS-93316, care pare a fi o galaxie, s-a format la aproximativ 250 de milioane de ani după Bing Bang. Prin urmare, telescopul Webb și-a dărâmat propriul record la o distanță de numai câteva zile, scrie IFL Science. Asta în condițiile în care este operațional de numai câteva săptămâni.

ADVERTISING

”Ultimele câteva săptămâni au arătat cum recordurile obținute cu Hubble au fost doborâte de JWST”, a declarat dr. Rebecca Bowler, bursieră la Universitatea din Manchester și co-autor al studiului.

”Este uimitor să fi găsit deja o galaxie atât de îndepărtată cu ajutorul lui Webb, având în vedere că acesta este doar primul set de date”, declară și Callum Donnan, doctorand la Universitatea din Edinburgh și autor principal al studiului.

Studiul a stabilit că CEERS-93316 nu poate fi o stea de masă mică sau un nucleu galactic activ neobturat. Prin urmare, cel mai probabil, este vorba despre o galaxie foarte veche.

ADVERTISING

Deja telescopul contrazice tot ce știam. Vom vedea Big Bang-ul?

”După Big Bang, Universul a intrat într-o perioadă cunoscută sub numele de epoca întunecată, o perioadă în care nu se născuse nicio stea”, explică Bowler.

”Observațiile acestei galaxii împing înapoi la momentul în care credem că s-au format primele galaxii care au existat vreodată. Deja am găsit mai multe galaxii în Universul foarte timpuriu decât au prezis simulările pe calculator, astfel încât este clar că există o mulțime de întrebări deschise cu privire la modul și momentul în care s-au format primele stele și galaxii”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING

Având în vedere această descoperire incredibilă în doar primul set de date transmis de telescopul Webb, este incitant să ne gândim cât de departe în trecutul Universului poate vedea acest telescop spațial și dacă poate vedea chiar Big Bang-ul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇