Coliziunea dintre două galaxii a fost surprinsă de Hubble. Asta se va întâmpla și cu galaxia noastră

Coliziunea dintre două galaxii a fost surprinsă de Hubble. Asta se va întâmpla și cu galaxia noastră

La o depărtare de aproximativ 100 milioane de ani-lumină, două galaxii oferă astronomilor prilejul rar de a vedea ce se va întâmpla cu propria noastră galaxie, Calea Lactee.

Atât de apropiate încât sunt clasificate sub o singură denumire, Arp 91, galaxiile spiralate NGC 5953 și NGC 5954 se află în plin proces de fuzionare. Imagini cu acest fenomen au fost surprinse de telescopul spațial Hubble și făcute publice recent, arată Science Alert.

Cele două galaxii se vor uni în final și vor deveni o mare galaxie eliptică. Exact asta se va întâmpla și cu galaxia Calea Lactee, atunci când aceasta va fuziona cu cel mai apropiat vecin galactic al nostru, galaxia spiralată Andromeda.

ADVERTISING

Am fost martori doar la episoade ale unor astfel de coliziuni galactice - pentru că acestea au loc într-un interval de 1 miliard de ani. Un astfel de episod nu va dezvălui procesul în întregime, dar fiecare în parte reprezintă un instantaneu al unui moment din proces. Reunirea datelor, chiar din evenimente diferite, poate înfățișa întregul.

Momentul în care cele două galaxii vor fuziona, iar structurile lor spiralate se vor dizolva într-un tip de galaxie numit galaxie eliptică va avea loc abia peste câteva sute de milioane de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fuziunea dintre Calea Lactee și Andromeda este chiar mai îndepărtată de atât. Oamenii de știință sunt de părere că fenomenul va începe să se producă peste aproximativ 4,5 miliarde de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇