O galaxie aflată pe moarte a fost fotografiată de Hubble

O galaxie aflată pe moarte a fost fotografiată de Hubble

Telescopul spațial Hubble se întrece pe sine. Recent, a surprins într-o fotografie uimitoare o galaxie muribundă.

Este vorba despre galaxia NGC 1947, aflată la o distanță de aproximativ 45,5 milioane de ani-lumină, situată în sudul constelației Peștele de Aur (în latină Dorado), relatează Science Alert.

Faptul că galaxia e pe moarte e confirmat de praful și gazele care o înconjoară, din ce în ce mai puține. Acestea sunt folosite pentru formarea a noi stele. În cele din urmă, aceste două ingrediente se vor epuiza, iar astronomii cred că tocmai prin acest proces trece galaxia.

ADVERTISING

NGC 1947 este un tip rar de galaxie, cunoscut drept galaxie lenticulară, în formă de disc, precum Calea Lactee sau Andromeda, însă fără brațele spiralate. NGC 1947 avea cândva astfel de brațe. Tot ce a mai rămas acum sunt doar câteva mănunchiuri luminoase.

Te-ar putea interesa și A fost publicată cea mai mare hartă 3D a Universului realizată vreodată (Video)

Galaxiile care nu au mai creat stele noi în ultimele miliarde de ani sunt considerate moarte. De fapt, și Calea Lactee ar fi murit cel puțin o dată, în urmă cu 7 miliarde de ani, spun oamenii de știință.

ADVERTISING

Galaxia a reînviat, însă, după o perioadă de 2 miliarde de ani, timp în care foarte multe stele au murit. Acestea s-au transformat în supernove și au aruncat tot materialul în spațiu. Astfel, galaxia s-a umplut cu material perfect pentru crearea de noi stele.

Momentan, Calea Lactee are o rată de formare de stele lentă, în jur de 1 sau 2 mase solare pe an. Totuși, galaxia nu duce lipsă de material nou. Galaxia noastră este, de fapt, un „canibal”. Calea Lactee a absorbit în trecut alte galaxii, asigurându-și rezervele pentru formare de stele și asta se va mai întâmpla în viitor. În meniul Căii Lactee vor intra, la un moment dat, Norii lui Magellan.

ADVERTISING

Vezi și ”Cel mai sigur” loc din galaxia Calea Lactee - dacă vrem să părăsim Terra, aici am fi în siguranță!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇