Pământul este, de fapt, mult mai aproape de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei

Pământul este, de fapt, mult mai aproape de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei

O nouă hartă a Căii Lactee arată că Sistemul Solar, și implicit planeta noastră, se află mai aproape de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre decât s-a crezut până acum.

Chiar și așa, însă, nu există motive de îngrijorare, pentru că nu ne aflăm în pericol de a fi „înghițiți” de Sagittarius A*, gaura neagră din centrul galaxiei noastre, arată Science Alert.

Cercetările recente demonstrează cât de complicată poate fi cartografierea unei galaxii, în trei dimensiuni, din interiorul acesteia.

ADVERTISING

Citește și O stea monstru, de 2 milioane de ori mai luminoasă decât Soarele, a dispărut fără urmă. Oamenii de știință au o pistă și e spectaculoasă

Tot cu această ocazie s-a descoperit și că uriașa stea roșiatică Betelgeuse e mai aproape de Terra decât sugerau măsurătorile. Asta înseamnă că nu este nici atât de uriașă și nici atât de luminoasă pe cât se credea.

Este relativ ușor să cartografiezi coordonate bidimensionale ale stelelor și ale altor obiecte cosmice, însă distanțele până la acele obiecte sunt mult mai dificil de aflat, au spus oamenii de știință implicați în studiu.

ADVERTISING

Distanțele sunt importante pentru că ne ajută, printre altele, să determinăm luminozitatea intrinsecă a obiectelor.

Un alt exemplu este obiectul CK Vulpeculae, o stea care a explodat în urmă cu 350 de ani și care este, de fapt, mult mai departe de noi, ceea ce înseamnă că explozia sa a fost mai luminoasă și mai energetică.

Vezi și Au crezut că e o gaură neagră, cea mai apropiată de Pământ, dar era cu totul altceva

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇