O stea monstru, de 2 milioane de ori mai luminoasă decât Soarele, a dispărut fără urmă. Oamenii de știință au o pistă și e spectaculoasă

O stea monstru, de 2 milioane de ori mai luminoasă decât Soarele, a dispărut fără urmă. Oamenii de știință au o pistă și e spectaculoasă
Foto: NASA/Arhivă

În 2019, astronomii au observat că o stea de 2,5 milioane de ori mai strălucitoare decât Soarele a dispărut fără urmă. Nimeni nu-și poate explica ce s-a întâmplat. Moartea unui astfel de monstru ar fi trebuit să fie spectaculoasă, o supernovă care nu ar fi putut trece neobservată.

Și totuși nimeni nu a văzut această stea, aflată cu siguranță la finalul vieții, murind, arată Live Science, citând un raport publicat de jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Oamenii de știință au lansat câteva ipoteze cu privire la ce s-ar fi putut întâmpla, iar una e cu adevărat surprinzătoare. E posibil, arată ei, ca steaua să fi fost înghițită de o gaură neagră înainte ca explozia să aibă loc, ceea ce ar fi primul caz de acest gen.

ADVERTISING

”Dacă e adevărat, ar fi prima detectare directă a unei stele-monstru sfârșind într-o așa manieră”, a explicat autorul principal al studiului, Andrew Allan, de la Trinity College, din Dublin.

Steaua care face obiectul studiului era situată la circa 75 de milioane de ani lumină față de Pamânt și a fost studiată în perioada 2001 - 2011. Era o variabilă luminoasă albastră (LBV) de toată frumusețea, un exemplu superb din această categorie de stele, dar care ajunsese la finalul vieții, când trecea prin variații de culori și luminozitate greu de prezis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel de stele sunt rare, doar câteva fiind confirmate în Univers.

În 2019, Allan și colegii săi au căutat-o tocmai pentru a vedea în ce stadiu mai este. Atunci au realizat că aceasta pur și simplu a dispărut de pe cer.

În mod normal, când o stea cu mult mai mare decât Soarele, așa cum este aceasta, ajunge la finalul vieții, se produce o supernovă enormă. Astfel de explozii sunt ușor de detectat. Iar ulterior radiațiile rămase sunt puternice și nu pot trece neobservate.

În acest caz, măcar aceste radiații ar fi trebuit detectate, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

ADVERTISING

O altă explicație pentru ”dispariția” sa ar putea fi aceea că steaua a fost observată într-o perioadă foarte ”temperamentală” a vieții ei, când, cu ultimele puteri, strălucea cât putea de tare. Apoi, e posibil ca lumina ei să fi fost din ce în ce mai palidă și chiar să fi fost umbrită de un val de praf cosmic, așa explicându-se de ce nu mai poate fi detectată în prezent.

Dacă așa stau lucrurile, atunci cazul nu a fost închis și, cel mai probabil, moartea stelei va fi punctată de o explozie. Oamenii de știință speră însă ca celălalt scenariu să fie cel adevărat, pentru că ar fi vorba despre o premieră spectaculoasă.

Pluto a avut un ocean subteran încă de la formarea sa ca planetă, arată un nou studiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇