Oamenii de știință au descoperit o galaxie care moare

Oamenii de știință au descoperit o galaxie care moare

Galaxiile mor atunci când în ele nu se mai formează stele. Acum, în premieră, astronomii au descoperit o galaxie aflată în acest stadiu.

Lumina din această galaxie îndepărtată, cunoscută sub numele de ID2299, are nevoie de aproximativ nouă miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ. Asta înseamnă că, practic, o observăm așa cum era ea atunci când Universul era la începuturi, având doar 4,5 miliarde de ani. Acum, se crede că Universul are 14 miliarde de ani.

De fapt, suntem martorii ”începutului morții” galaxiei, arată The Independent. Galaxia pe care o vedem noi acum încă produce stele, dar rezervele sale de gaz sunt pe terminate.

ADVERTISING

Galaxia ID2299 pierde anual gazele care s-ar regăsi în 10.000 de sori, ceea ce diminuează combustibilul de care are nevoie pentru a forma stele. În acest moment, cel pe care îl putem vedea noi cu ajutorul telescoapelor din Chile, deja nu mai are 46% din gaz.

De menționat e și faptul că galaxia formează stele într-un ritm care este de sute de ori mai rapid decât cel din Calea Lactee.

Prin urmare și rezervele de gaz se împuținează într-un ritm accelerat. Acest lucru va determina efectiv moartea acestei galaxii în câteva zeci de milioane de ani, după cum se arată într-un studiu publicat în revista Nature Astronomy.

ADVERTISING

Te-ar putea interesa și Pământul este, de fapt, mult mai aproape de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei

„Este pentru prima dată când observăm o galaxie tipică masivă din Universul îndepărtat, în care încă se formează stelele, pe cale să ‘moară’ din cauza unei ejecții masive de gaze reci”, a declarat Annagrazia Puglisi, autor principal al studiului și cercetător postdoctoral asociat la Universitatea Durham din Marea Britanie și Centrul de Cercetări Nucleare Saclay din Franța.

Este posibil ca moartea acestei galaxii să fi fost cauzată de o coliziune cu o altă galaxie, cu care în cele din urmă a fuzionat, sunt de părere oamenii de știință.

ADVERTISING

Vezi și Oamenii de știință au căutat viață extraterestră în peste 10,3 milioane de stele. Iată și concluzia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇