Erupția care a produs un boom sonic ce a înconjurat de două ori Pământul. NASA: Nu am mai văzut niciodată așa ceva! (Foto & Video)

Erupția care a produs un boom sonic ce a înconjurat de două ori Pământul. NASA: Nu am mai văzut niciodată așa ceva! (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Erupția vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha’apai de la începutul acestui an a fost atât de puternică încât efectele sale le-am putea resimți la nivel planetar mulți ani de acum încolo.

Erupția a avut loc pe 15 ianuarie și a fost cea mai puternică înregistrată în ultimii 140 de ani și de sute de ori mai intensă decât bomba atomică ce a lovit Hiroshima. În ultimele luni, cercetătorii de la NASA au analizat imagini din satelit și datele înregistrate și spun că nu au mai văzut așa ceva.

Când a erupt, vulcanul nu doar că a creat un tsunami, dar și un boom sonic ce a făcut de două ori înconjurul Pământului, potrivit CNN. Mai mult, erupția a trimis în stratosferă o cantitate uriașă de vapori de apă.

ADVERTISING

Ca să ne facem o idee, cercetătorii NASA ne spun că a fost aruncată o cantitate de apă cu care s-ar fi umplut 58.000 de piscine olimpice.

tonga_goes_2022015_4k
Foto: NASA

În măsurători mai științifice, cantitatea ar fi de 146 teragrame de apă. Un teragram e echivalentul unui trilion de grame. Acest volum este egal cu 10% din cantitatea de apă ce era deja prezentă în stratosferă.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva. A trebuit să verificăm atent fiecare măsurătoare pentru a ne asigura că, într-adevăr, putem spune că așa este”, a declarat Luis Millan, cercetător la Laboratorul NASA de Propulsie Aerospațială din California de Sud.

Aftermath of the Biggest Volcano Eruption Ever Caught on Tape from Space - Tonga

Potrivit studiului făcut de echipa sa, această erupție e diferită. Norul de cenușă de la o erupție pe uscat poate duce la scăderea temperaturilor, cum a fost cazul vulcanului Tambora din 1815, care a făcut ca anul următor să nu existe vară.

ADVERTISING

În cazul din Tonga, vaporii de apă captează căldura în atmosferă și provoacă la suprafața Pământului temperaturi mai mari.

Calculele arată că excesul de vapori va rămâne acolo ani la rând. Un alt pericol e că acești vapori pot declanșa reacții chimice care să afecteze temporar stratul de ozon.

Cu toate acestea, cercetătorii ne transmit că nu sunt motive de panică și că efectele nu sunt destul de puternice încât să accelereze procesul de încălzire globală. Ei își continuă însă cercetările, pentru că mai sunt multe de deslușit în cazul unor astfel de fenomene naturale.

nasa-vulcan-tonga
Foto: NASA

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇