Doar 17 minute au fost de ajuns pentru ca oamenii din orașul antic Pompeii, dar și din Herculaneum, un oraș învecinat, să moară, în urma erupției vulcanului Vezuviu.
17 minute de flux piroclastic – un amestec dens, rapid, în mișcare, de bucăți de lavă solidificate, cenușă vulcanică și gaze fierbinți – au fost de ajuns pentru ca cenușa și gazul emanate să extermine mii de suflete, arată un studiu recent, citat de IFL Science.
Cei 2.000 de oameni n-au fost prinși de lavă, ei murind de pe urma asfixierii, se mai arată în cercetare.
Herculaneum, aflat chiar la baza vulcanului, nu a avut nicio șansă. Însă alta ar fi fost situația în Pompeii, aflat la 10 kilometri depărtare, dacă iadul dezlănțuit ar fi durat mai puțin de 17 minute, spun oamenii de știință de la Departamentul de Științe ale Pământului și Geo-mediului al Universității din Bari și cei de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) și British Geological Survey din Edinburgh.
Norul letal avea „o temperatură de peste 100 de grade și era compus din CO2, cloruri, particule de cenușă incandescentă și sticlă vulcanică”, a declarat Roberto Isaia, cercetător principal al Observatorului Vezuviu de la INGV.
„Obiectivul lucrării a fost de a dezvolta un model care să încerce să înțeleagă și să cuantifice impactul fluxurilor piroclastice asupra zonei locuite din Pompeii, la aproximativ 10 km de Vezuviu”, a adăugat el.
Studiul confirmă faptul că locuitorii nu au putut scăpa, iar majoritatea celor care au murit s-au sufocat în casele și paturile lor sau pe străzile și piețele orașului.