NASA a prezentat o fotografie impresionantă, creată prin combinarea imaginilor surprinse de telescopul Hubble și de telescopul James Webb, ce prezintă Galaxia Fantomă, o spirală de sisteme solare aflată la 32 de milioane de ani-lumină de Pământ.
Galaxia se află în constelația Peștilor, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA), care colaborează cu NASA în operarea telescopului Hubble și a telescopului James Webb, relatează CNN.
Galaxia Fantomă, denumită oficial M74, este un tip de galaxie spirală cunoscută drept "spirală de mare design", întrucât are brațe spiralate bine definite, care se desfășoară vizibil dinspre centru.
Fotografia a fost creată prin folosirea imaginilor furnizate atât de telescopul Hubble, cât și de telescopul James Webb. Acesta din urmă a detectat "filamente delicate de gaz și praf" în brațele spiralate ale galaxiei, potrivit ESA. Imaginile oferă, totodată, o privire clară asupra roiului nuclear de stele din centrul galaxiei, neumbrit de gaz.
Telescopul Webb a folosit și instrumentul MIRI (Mid-InfraRed Instrument) pentru a examina Galaxia Fantomă, ca parte a unui proiect de înțelegere a primelor faze de formare a stelelor, a precizat ESA.
Telescopul Webb se descurcă cel mai bine la observarea lungimilor de undă ale luminii în infraroșu, însă Hubble are o viziune deosebit de clară a lungimilor de undă ultraviolete și vizibile. Acest lucru i-a permis să dezvăluie zonele foarte luminoase ale formării stelelor, cunoscute sub denumirea de regiuni HII, în imaginile Galaxiei Fantomă, arată agenția spațială europeană.
Combinarea datelor furnizate de ambele telescoape le-a permis cercetătorilor să capete o înţelegere şi mai profundă a Galaxiei Fantomă şi să creeze imagini spectaculoase ale cosmosului.
NASA a publicat în luna iulie primele imagini de înaltă rezoluţie realizate de telescopul James Webb. Mai mare decât Hubble, acesta este capabil să observe galaxii extrem de îndepărtate, permiţându-le oamenilor de ştiinţă să afle informații despre formarea timpurie a stelelor.
Telescopul Hubble orbitează în jurul Pământului, în timp ce Webb orbitează în jurul Soarelui, la aproximativ un milion de mile (1,6 milioane de kilometri) distanţă de Pământ.