Imagini uimitoare publicate în premieră de NASA: Începuturile Universului, creșa stelară, dansul cosmic (Galerie Foto)

Imagini uimitoare publicate în premieră de NASA: Începuturile Universului, creșa stelară, dansul cosmic (Galerie Foto)

NASA a dezvăluit imagini uimitoare cu cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată, arătând universul îndepărtat, așa cum omenirea nu l-a mai văzut până acum.

După ce o primă fotografie color făcută cu ajutorul performantului telescop James Webb a fost publicată luni, marți NASA prezentat întregii lumi alte patru noi imagini spectaculoase.

Nebuloasa Inelului Sudic - o sferă gazoasă formată în jurul unei stele pe moarte. Este localizată în Constelația Vela, la 2.000 de ani lumină de Pământ.

southern-ring-nebula

„Dansul cosmic” din Cvintetul lui Stephan, un grup de cinci galaxii. Este cea mai amplă fotografie realizată până acum de Telescopul James Webb: acoperă aproximativ un cincime din diametrul lunii, conține 150 de milioane de pixeli și e construită din aproximativ 1.000 de imagini separate.

ADVERTISING

Deși e numit cvintet, doar 4 galaxii sunt apropiate și prinse într-un dans cosmic. Ele sunt la aproximativ 290 de milioane de ani lumină de Pământ, în timp ce cea de-a cincea, cea ma din stânga, e la aproximativ 40 de milioane de ani lumină de Pământ.

stephans-quintet

„Crestele cosmice” ale Nebuloasei Carina, una dintre cele mai mari și mai strălucitoare de pe cerul nostru. Nebuloasa Carina e considerată o „creșă stelară” uriașă.

crestele-cosmice-din-Nebuloasa-Carina

Exoplaneta Wasp-96 b - un gigant gazos aflat într-un alt sistem solar, aflat la 1.150 de ani lumină de Pământ, care își orbitează propria stea în 3-4 zile. Are jumătate din masa lui Jupiter.

exoplaneta-wasp-96-h

În imaginea de luni am putut vedea la cea mai bună rezoluție de până acum galaxiile formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă.

first-deep-field

Cercetătorii NASA au lucrat peste 20 de ani pentru ca noi să putem vedea aceste „miracole științifice”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Telescopul James Webb este succesorul faimosului Telescop Hubble și a costat 10 miliarde de dolari. Misiunea sa este să fotografieze cele mai vechi stele, primele care au luminat Universul, și să găsească planete care să susțină viața, dincolo de sistemul nostru solar.

„Putem vedea posibilități pe care nimeni nu le-a mai văzut înainte. Putem călători în locuri unde nimeni nu a mai fost înainte”, a spus președintele Joe Biden, parafrazând celebrul generic al Star Trek, în care e descrisă misiunea navei Enterprise.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇