Potrivit unor noi calcule făcute de cercetători, în galaxia noastră ar putea exista peste 30 de civilizații extraterestre inteligente, capabile să comunice.
Cercetarea aparține unui grup de specialiști de la Universitatea din Nottingham. Calea Lactee ar putea găzdui 36 de civilizații extraterestre inteligente, susțin aceștia într-un studiu de amploare, citat de Forbes.
Calea Lactee, galaxia din care face parte Sistemul Solar, are între 100 și 400 de miliarde de stele și aproximativ o exoplanetă la o stea.
Lucrarea oamenilor de știință a fost publicată în The Astrophysical Journal și a încercat sa analizeze numărul probabil de civilizații extraterestre inteligente (CETI) din Calea Lactee.
Cercetătorii au presupus că viața se dezvoltă pe alte planete într-un mod similar cu cel de pe Pământ.
Una dintre ipotezele cheie a fost că este nevoie de aproximativ cinci miliarde de ani pentru ca viața inteligentă să se formeze pe alte planete, ca în cazul Pământului.
Un alt lucru luat în considerare de autori a fost că o civilizație tehnologică rezistă cel puțin 100 de ani. La urma urmei, a fost nevoie de 4,5 miliarde de ani de evoluție până la apariția unei civilizații tehnologice pe Pământ, care este capabilă să comunice.
”Cred că este extrem de important și interesant, deoarece pentru prima dată avem o estimare a acestui număr de civilizații active, inteligente și care pot comunica. Le-am putea contacta și afla dacă există alte forme de viață în Univers. E o întrebare care se pune de mii de ani și care încă nu și-a găsit răspunsul”, a declarat Christopher Conselice, profesor de astrofizică la Universitatea din Nottingham și co-autor al cercetării, citat de The Guardian.
Calculul
Numărul de civilizații depinde de timpul în care acestea trimit în mod activ semnale despre existența lor în spațiu - cum ar fi transmisiile radio de la sateliți și TV.
Calculul care a determinat că există 36 de astfel de civilizații în galaxia noastră se numește Astrobiological Copernican Limit (Limita copernicană astrobiologică) și ia în considerare:
- istoria formării stelelor.
- cât de comune sunt stelele bogate în metale (precum Soarele).
- probabilitatea ca stelele să găzduiască planete asemănătoare Pământului în zonele lor locuibile.
”Metoda clasică de estimare a numărului de civilizații inteligente se bazează pe ghicirea valorilor legate de viață, dar opiniile despre astfel de probleme variază destul de mult”, a declarat Tom Westby, coordonatorul lucrării.
”Noul nostru studiu simplifică aceste ipoteze folosind date noi, oferindu-ne o estimare solidă a numărului de civilizații din galaxia noastră”, a punctat el.
Estimarea a cel puțin 36 de civilizații este de fapt cea mai conservatoare limită, folosind cele mai stricte seturi de presupuneri - și anume că civilizațiile care pot comunica supraviețuiesc doar 100 de ani.
Cu toate acestea, autorii remarcă faptul că distanța medie până la una dintre aceste 36 de civilizații este în jur de 17.000 de ani-lumină, deci detectarea acestora și comunicarea sunt în prezent imposibile.
Citește și Galați: O stea variabilă din constelaţia Cefeu a fost descoperită la Observatorul Astronomic