A fost descoperit un nou semnal misterios care vine din spațiu

A fost descoperit un nou semnal misterios care vine din spațiu

Astronomii au descoperit un nou semnal radio rapid, cunoscut în engleză ca Fast Radio Burst (FRB), ce vine dintr-o galaxie pitică localizată la mai bine de 3 miliarde de ani lumină depărtare.

Semnalul este complet diferit de altele recepționate în ultimii ani, arată cercetările citat de CNN.

Semnalele radio rapide sunt explozii de unde radio în spaţiu, cu durata de milisecunde. De cele mai multe ori, semnalele radio rapide apar o singură dată, după care nu mai sunt auzite.

Astronomii au reușit să localizeze unele unde până în galaxiile lor de origine, dar încă nu au putut să spună cu certitudine care este cauza lor.

ADVERTISING

Singura explozie radio rapidă care nu s-a stins

Astronomii au detectat semnalul, numit FRB 190520 pe 20 mai 2019, cu ajutorul Telescopului radio sferic FAST din China. După mai multe cercetări, aceștia au observat ceva neobişnuit - semnalul era emis în mod repetat.

În 2020, echipa a folosit telescoapele Karl G. Jansky Very Large Array (VLA), ale Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă, și Telescopul Subaru din Hawaii și au stabilit că explozia provenea de la periferia unei galaxii pitice îndepărtate. Un studiu care detaliază descoperirile a fost publicat miercuri în revista Nature.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, orice obiect s-ar afla la originea acestui semnal a emis constant și alte semnale mai slabe, între exploziile radio rapide. Acest fenomen e similar cu o singură explozie radio rapidă cunoscută - FRB 121102, descoperită în 2016.

În prezent, mai puțin de 5% din exploziile radio rapide descoperite se repetă și doar câteva dintre ele sunt active periodic. FRB 190520 este, însă, singura persistentă, ceea ce înseamnă că „nu s-a stins" de când a fost descoperită, arată autorul studiului, Di Li, șeful diviziei radio al Observatoarelor Radio din China. Acesta a precizat că prima explozie radio rapidă care se repeta, FRB 121102, pare să se fi oprit de câteva luni.

ADVERTISING

Oamenii de știință susțin însă că este puțin probabil ca la baza acestor emisii să se afle alte civilizații extraterestre. Există dovezi recente care indică faptul că la baza acestor semnale radio stă un tip de stea neutronică, o rămășița moartă a unei stele masive.

"Există un nou copil în oraş"

FRB 190520 este considerat a avea la origine un obiect „nou-născut", întrucât a fost localizat într-un mediu dens, a explicat Li. Acest mediu poate fi cauzat de materialul eliberat de o supernovă, care a dus la crearea unei stele neutronice. Pe măsură ce acest material se împrăştie în timp, exploziile de la FRB 190520 pot scădea pe măsură ce îmbătrâneşte.

Astronomul este entuziasmat de implicaţiile pe care le are existenţa unei noi clase de surse de unde radio.

„Timp de zeci de ani, astronomii au crezut că există practic două tipuri de surse radio pe care le puteam vedea în alte galaxii: găuri negre supermasive de acreţie şi activitatea de formare a stelelor. Acum spunem că nu mai poate fi vorba de o categorisire de tipul 'ori una, ori alta'! Există un nou copil în oraş şi ar trebui să luăm acest lucru în considerare atunci când studiem populaţiile de surse radio din Univers", a spus Li.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇