Astronomii au identificat cea mai îndepărtată galaxie descoperită până acum

Astronomii au identificat cea mai îndepărtată galaxie descoperită până acum

Un obiect roșu strălucitor, din Universul timpuriu, s-a dovedit a fi cea mai îndepărtată galaxie descoperită până în prezent, au anunțat oamenii de știință.

Potrivit acestora, este vorba despre de o galaxie care a existat la doar 330 de milioane de ani după Big Bang. Lumina sa slabă a trebuit să călătorească 13,5 miliarde de ani-lumină pentru a putea fi văzută de noi.

Cercetătorii au numit galaxia HD1, dar certitudinile legate de ea se opresc aici. Oamenii de știință nu sunt pe deplin siguri dacă este o galaxie cu explozie stelară sau un quasar, cu o gaură neagră supermasivă și activă în centrul său.

ADVERTISING

Dacă este vorba de aceasta din urmă, creșterea găurii negre până la dimensiunea supermasivă la atât de puțin timp după ce Universul a început să existe reprezintă o provocare pentru modelele de formare și evoluție a găurilor negre, scrie ScienceAlert.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul a patru telescoape optice și infraroșii puternice: Telescopul Subaru, Telescopul VISTA, Telescopul în infraroșu din Marea Britanie și Telescopul spațial Spitzer.

Împreună, acestea au acumulat peste 1.200 de ore de observare. Oamenii de știință speră că viitoarele observații cu ajutorul telescopului spațial James Webb vor dezvălui natura acestei misterioase lumini din zorii cosmici.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇