S-a descoperit o stea care ar putea fi cea mai veche din Universul cunoscut

S-a descoperit o stea care ar putea fi cea mai veche din Universul cunoscut
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O uriașă stea roșiatică, situată la 16.000 de ani-lumină depărtare de Terra, pare să fie cea mai veche stea din Universul cunoscut. Din primele cercetări reiese că aceasta este un membru al celei de-a doua generații de stele din Univers.

Analiza sa, din punct de vedere chimic, arată că aceasta pare să conțină elemente produse în timpul vieții și morții unei singure stele din prima generație.

Astfel, cu ajutorul său, am putea găsi chiar prima generație de stele apărută vreodată. De menționat e că niciuna dintre aceste stele de primă generație nu a fost descoperită până acum.

ADVERTISING

Citește și A fost descoperită o planetă extremă! Temperaturile de la suprafața sa sunt greu de imaginat

Procesele de formare a stelelor din ziua de azi ne oferă câteva indicii despre modul în care s-au format aceste stele în Universul foarte timpuriu, însă, până când le vom găsi, ne bazăm înțelegerea doar pe informații incomplete, relatează Science Alert.

Prin intermediul fotometriei, astronomii coordonați de NOIRLab al Fundației Științifice Naționale din SUA au identificat steaua pe care au numit-o SPLUS J210428-004934, o stea ultra-săracă în metal.

ADVERTISING

Totodată, steaua are cea mai scăzută abundență de carbon observată de astronomi la o stea ultra-săracă în metal.

„Stelele ultra-sărace în metal adiționale identificate prin fotometrie vor îmbunătăți considerabil înțelegerea noastră privind stelele din populația III și vor permite posibilitatea descoperirii unei stele cu masă scăzută și fără conținut de metal, care încă mai trăiește în galaxia noastră în ziua de azi”, au anunțat oamenii de știință.

Cât despre stelele din populația III, se crede despre acestea că sunt extrem de masive, luminoase și fierbinți și nu conțin metal. Astfel de stele ar fi existat în Universul foarte timpuriu și ar fi început producerea de elemente chimice mai grele decât hidrogenul, necesare formării planetelor și vieții așa cum o știm.

ADVERTISING

Vezi și ”Cel mai sigur” loc din galaxia Calea Lactee - dacă vrem să părăsim Terra, aici am fi în siguranță!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇