O planetă destul de asemănătoare cu Pământul a fost descoperită la doar 100 de ani-lumină

O planetă destul de asemănătoare cu Pământul a fost descoperită la doar 100 de ani-lumină

O „exoplanetă oceanică” care orbitează o stea într-un sistem binar, aflat la doar 100 de ani-lumină de Pământ, a fost descoperită, au anunțat oamenii de știință, menționând că aceasta se află în zona locuibilă.

Exoplaneta, denumită TOI-1452b, este mai mare decât Pământul, atât în dimensiuni, cât și în masă, iar faptul că se află în „zona locuibilă” înseamnă că este situată la o distanță potrivită de steaua sa, astfel încât apa să poată exista în stare lichidă pe suprafața sa. E cu 70% mai mare decât Terra și are de cinci ori masa sa, scrie NASA.

ADVERTISING

„TOI-1452 b este una dintre cele mai bune candidate pentru o planetă oceanică descoperită până acum. Raza și masa sa sugerează o densitate mult mai scăzută decât ne-am fi așteptat să găsim la o planetă în esență compusă din metal și rocă, la fel ca Terra”, a explicat Charles Cadieux, coordonatorul studiului și student doctorand la Universitatea din Montréal, Canada.

Cercetătorii suspectează că planeta este stâncoasă, la fel ca Pământul, însă mult mai „umedă”. Conform unui raport publicat de The Astronomical Journal și citat de Futurism, exoplaneta ar putea fi alcătuită din până la 30% apă, considerabil mai mult decât Terra, care se situează la mai puțin de 1% (asta, chiar dacă la suprafață e 70% apă).

ADVERTISING

TOI-1452b face un tur complet în jurul stelei sale, o pitică roșie (mai rece decât Soarele nostru) în 11 zile.

Cercetătorii speră acum să folosească Telescopul Spațial James Webb pentru cercetarea exoplanetei TOI-1452 b.

„Vom rezerva Telescopul Webb cât de repede cu putință pentru a observa această lume ciudată și minunată”, a declarat René Doyon, profesor la Universitatea din Montréal și unul dintre autorii cercetării.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇