Imagini spectaculoase surprinse de sonda spațială a Chinei pe planeta Marte (Galerie foto)

Imagini spectaculoase surprinse de sonda spațială a Chinei pe planeta Marte (Galerie foto)

Tianwen 1, misiunea Chinei pe Marte, și-a îndeplinit toate obiectivele științifice stabilite, potrivit Administrației Spațiale Naționale din China.

Administrația a anunțat miercuri că sonda spațială a misiunii Tianwen 1 a obținut imagini la rezoluție medie ale întregii planete, de pe orbită, marcând îndeplinirea obiectivelor sale științifice, potrivit China Daily.

Sonda spațială a înconjurat planeta Marte de 1.344 de ori până în prezent și va continua să efectueze operațiuni extinse de teledetecție și teste tehnologice, potrivit administrației.

62bc1581a310fd2bec92b3dc

Între timp, roverul Zhurong Mars, care se află în modul inactiv de la jumătatea lunii mai, este de așteptat să reia explorările în decembrie, când vremea va fi mai bună.

62bc1581a310fd2bec92b3e8
Foto: Agenția Spațială Națională a Chinei

Numit după un poem antic chinezesc, Tianwen 1 a fost lansat pe 23 iulie 2020, în cadrul primei inițiative independente de explorare interplanetară a Chinei.

ADVERTISING

Nava a parcurs aproximativ 475 de milioane de kilometri și a efectuat mai multe manevre de traiectorie înainte de a intra pe orbita marțiană în februarie anul trecut.

62bc1581a310fd2bec92b3e2

Roverul, numit după zeul focului din mitologia chineză, a ajuns pe planetă pe 15 mai 2021 și a început să călătorească pe suprafața marțiană o săptămână mai târziu.

Înainte de a intra în modul inactiv, robotul de 1,85 metri înălțime și 240 de kilograme a călătorit aproape 2.000 de metri și a obținut multe date și multe imagini în drum spre destinația sa - o zonă de coastă de pe Utopia Planitia, vasta câmpie marțiană unde a aterizat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acum așteaptă să treacă iarna marțiană, pentru a porni din nou la drum.

China's Mars rover Zhurong remains powered amid sun transit

Până acum, cele 13 instrumente științifice de pe sondă și rover au transmis aproape 1.040 de gigaocteți de date brute înapoi pe Pământ.

Datele au fost furnizate oamenilor de știință chinezi și au contribuit la aprofundarea cunoștințelor despre Planeta Roșie, transmite administrația.

62bc1581a310fd2bec92b3df
Foto: Agenția Spațială Națională a Chinei

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇