Roverul Curiosity a găsit „flori” pe Marte

Roverul Curiosity a găsit „flori” pe Marte

Roverul Curiosity a transmis, zilele trecute, o fotografie de pe suprafața planetei Marte. Pare că a surprins o mică floare sau poate chiar un fel de element organic. Acum oamenii de știință au explicat și ce se află în centrul acestui instantaneu.

Este vorba despre o formațiune minerală, cu structuri delicate, care s-au format prin precipitarea mineralelor din apă.

Nu e prima oară când Curiosity surprinde așa ceva, dar fascinația e ca la început. Acestea se numesc clustere de cristale diagenetice.

ADVERTISING

Diagenetic înseamnă recombinarea sau rearanjarea mineralelor, iar aceste caracteristici constau în clustere cristaline tridimensionale, probabil realizate dintr-o combinație de minerale.

Abigail Fraeman, cercetător adjunct al proiectului Curiosity, a declarat pe Twitter că formațiunile observate anterior erau alcătuite din săruri numite sulfați, scrie Science Alert.

O formațiune asemănătoare unei flori a mai fost descoperită de Curiosity în 2013.

Curiosity nu este singurul rover care a observat astfel de elemente. În trecut, roverul Spirit a găsit roci cu aspect similar, care au fost supranumite „conopidă”, având în vedere aspectul lor noduros, iar roverul Opportunity a văzut niște formațiuni care au fost poreclite „afine”, mici și rotunde.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇