Mai e puțin până ajungem pe Marte, dar simulările arată îngrijorător. Ce se întâmplă cu astronauții

Mai e puțin până ajungem pe Marte, dar simulările arată îngrijorător. Ce se întâmplă cu astronauții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Probabil vom fi martori în această viață la momentul în care oamenii vor pune piciorul pe Marte. Cursa e destul de strânsă și cu siguranță asta se va întâmpla. Dar adevărul e că oamenii de știință nu au nici cea mai vagă idee cum se vor comporta astronauții în izolare, la circa 380 de milioane de kilometri distanță de casă.

Vor menține comunicarea constantă cu Pământul, vor lucra perfect în echipă? Sau totul se va transforma în anarhie, iar astronauții vor închide comunicarea cu planeta-mamă și superiorii lor, formând o colonie autonomă?

ADVERTISING

Cercetătorii din Rusia încearcă să răspundă la aceste întrebări înainte ca națiunea să cheltuiască miliarde de dolari pe o astfel de misiune. Iar pentru asta fac simulări, arată IFL Science.

Proiectul Sirius este așa ceva, o metodă de a înțelege psihologia astronauților în timpul unor zboruri lungi. Rezultatele experimentului au fost publicate recent de Frontiers in Physiology și nu arată deloc bine.

Două grupuri au fost puse până acum în izolare, simulând peisajul extraterestru, în 2017 și 2019, cea din urmă misiune ținând 120 de zile. Concluziile îngrijorează, pentru că s-au observat întârzieri în comunicare, iar astronauții s-au cam ”rupt” de misiune, devenind aproape autonomi.

ADVERTISING

Experimentele trecute au arătat că, chiar dacă la jumătatea misiunii – aterizarea pe Marte - comunicarea cu superiorii e bună, ulterior astronauții reduc sau chiar întrerup legătura cu aceștia, raportând din ce în ce mai puține situații.

Se bazează din ce în ce mai puțin pe recomandările primite, devenind tot mai autonomi. Deși e admirabil faptul că iau situația în propriile mâini și se pot descurca, faptul că nu mai comunică face ca cei de pe Pământ să nu le mai înțeleagă nevoile, astfel încât să-i poată ajuta, explică experții ruși.

ADVERTISING

S-a observat și o diferență în comportament când vine vorba despre sexe în cazul astronauților care au luat parte la misiuni.

Femeile au fost mult mai comunicative, chiar dacă stilul lor de comunicare a fost mai emoțional. Bărbații, însă, au comunicat cu superiorii mult mai puțin.

Către sfârșitul misiunilor, membrii echipajului, bărbați și femei, s-au adaptat fiecare la stilul celuilalt de a comunica, găsind o medie. Chiar și așa, comunicarea nu a fost considerată suficientă.

Totuși, e de notat că subiecții au fost puțini, iar oamenii de știință spun că nu se pot face generalizări. Tocmai de aceea, un alt experiment care presupune 8 luni de izolare este în curs, acesta începând din 4 noiembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇