Craterul Jezero, de pe Marte, a fost cândva fundul unui lac imens

Craterul Jezero, de pe Marte, a fost cândva fundul unui lac imens

Noi date obținute de roverul Perseverance al NASA confirmă că Craterul Jezero a fost cândva un imens lac.

Roverul Perseverance a descoperit structuri geologice despre care oamenii de știință de la NASA, dar și de la mai multe universități americane și europene spun că ar fi putut fi create doar de un râu care a curs în lac pentru o perioadă lungă de timp.

Imagini de la distanță cu structurile înfățișează straturi distincte de sol, care nu s-ar fi format într-o atmosferă aridă. Studiul e încă o confirmare a faptului că Marte a găzduit lacuri uriașe și chiar oceane similare din punct de vedere geologic cu cele ale Pământului.

ADVERTISING

Oamenii de știință suspectează de mult timp că acest crater a fost cândva un lac, însă nu au putut să și demonstreze această teorie până acum. De asemenea, cercetătorii nu aveau cum să știe dacă apa de la suprafața Planetei Roșii ar fi persistat pentru perioade lungi de timp sau ar fi fost de scurtă durată, evaporându-se apoi.

„Fără să se deplaseze nicăieri, roverul a reușit să elucideze una dintre marile necunoscute. Acest crater a fost cândva un lac. Până ce nu am aterizat acolo și am putut confirma că a fost un lac, acest aspect a fost mereu sub semnul întrebării”, a explicat Benjamin Weiss, unul dintre autorii studiului și om de știință la MIT.

ADVERTISING

Citește și Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte

Straturile de sedimente sunt acum cercetate, pentru că acestea sunt locul perfect în care s-ar putea ascunde fosile antice. Mineralele depozitate acolo de un râu sau ghețar ar putea conține și rămășițe ale microbilor sau ale altor organisme.

Vezi și Ce s-a întâmplat cu apa de pe planeta Marte

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇