Cu ce intenționează NASA să exploreze peșterile de pe Marte

Cu ce intenționează NASA să exploreze peșterile de pe Marte

În căutarea eventualei vieți pe alte planete, explorarea peșterilor este crucială. Dar cum e posibil așa ceva dacă nici oamenii nu au ajuns acolo și dacă locurile ce trebuie explorate sunt aproape inaccesibile, potențial periculoase?

NASA și Boston Dynamics sunt de părere că roboții complet autonomi sunt răspunsul, arată CBS News.

Peșterile de pe alte planete sunt locurile unde șansele de a găsi semne ale vieții prezente sau trecute sunt cele mai mari. Aici, eventualele forme de viață ar fi păzite de razele cosmice și fluctuațiile extreme de temperatură.

ADVERTISING

Plecând de la această ipoteză, NASA a lansat un proiect, BRAILLE, pentru explorarea Planetei roșii. Numai că până când roboții vor ajunge pe Marte, aceștia trebuie să se antreneze pe Pământ, în locuri asemănătoare.

Sunt folosiți primii roboți complet autonomi pentru explorarea peșterilor. Aceștia trebuie să învețe să se adapteze unor condiții și situații pe care nu le cunosc.

Citește și Roverul Perseverance a produs o premieră extraordinară: Oxigen pe Marte

Deja proiectul e în derulare, roboții fiind testați de trei ani. Proiectul mai presupune ca aceștia să mai fie în probe încă un an. Ulterior, vor fi folosiți pentru explorarea planetei Marte, dar și pe Lună și nu numai.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Oamenii de știință care vor pune roboții la treabă pe Marte și cine știe unde altundeva nu sunt interesați doar să găsească viață în Sistemul Solar, ci și un adăpost pentru astronauții care vor ajunge cândva acolo.

Vezi și Roverul de la NASA a eşuat în prima tentativă de a colecta roci de pe Marte


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇