Roverul Perseverance este perseverent: A reușit să ia o mostră de rocă de pe Marte

Roverul Perseverance este perseverent: A reușit să ia o mostră de rocă de pe Marte

Perseverance, roverul trimis de NASA pe Marte, pare să fi extras pentru prima dată în istorie o bucată de rocă de pe Marte. Deși nu i-a reușit din prima, roboțelul agenției spațiale americane nu s-a lăsat și, la aproape o lună distanță, a mai făcut o încercare: de această dată, cu succes.

Sonda sa ar fi făcut o gaură fină într-o placă denumită ”Rochette”, relatează CNN.

Noile imagini par să arate că dispozitivul a reușit să extragă o bucată de rocă bine definită, după ce, cu o lună înainte, încercarea s-a lăsat cu doar o grămăjoară de praf.

ADVERTISING

Dacă se dovedește că Perseverance a avut succes de această dată, asta ar însemna că a obținut prima secțiune de rocă extrasă de pe altă planetă, cu scopul de a fi adusă pe Pământ.

Roverul are ca sarcină să adune peste 24 de astfel de bucăți de rocă în următorul an, care vor fi aduse pe Pământ printr-o colaborare între europeni și americani până la sfârșitul acestui deceniu.

Rocă de pe fundul unui lac

1-pia24746-1041_0
Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Roverul Perseverence a amartrizat în craterul Jezero de pe Marte în luna februarie. Depresiunea, adâncă de 45 de kilometri, aflată la 20 de grade nord de ecuatorul planetei, pare să fi fost locul unui lac în urmă cu miliarde de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din această cauză cercetătorii cred că sedimentele Jezero ar putea conține urme ale unei vieți ancestrale microbiene, asta în cazul ar fi existat astfel de forme biologice pe Marte.

Din locul de amartizare, robotul s-a deplasat mai mult de 2 kilometri către o creastă ușor mai înaltă numită ”Citadelle”.

Acesta este locul pe care echipa Perseverance l-a ales pentru cea mai recentă tentativă de forare.

Sistem de extracție ingenios

Robotul este echipat cu un sistem de prindere care poate face o tăietură în rocă de mărimea unui deget și să o depoziteze într-un tub de titan.

NASA's Perseverance Mars Rover Equipped with Ultra-Clean Sample Tubes

Înainte de a sigila acest cilindru, însă, roverul captează imagini ale conținutului său. Acesta a și fost momentul în care cercetătorii și-au dat seama la prima încercare că, de fapt, tubul este gol. Mecanismul de forare a transformat roca în pulbere, care a căzut înapoi pe sol.

1_-_pia24795a_-_front_left_hazcam_borehole_closeup
Foto: NASA/JPL-Caltech

Dar echipa a prins curaj după ce ultimele imagini furnizate de Perseverance joi au indicat clar că a reușit să extragă rocă din zona Rochette.

ADVERTISING

Roverul procesează acum mostra în ”burtica” sa.

Perseverence nu e singur

Deși este pe altă planetă, robotul nu este compet singur. Perseverance este însoțit mereu de mini-elicopterul său, Ingenuity.

Trimis inițial pe Marte ca o demonstrație tehnologică, drona este acum utilizată de rutină pentru a explora terenul înaintea roverului. Ingenuity a făcut până acum 12 zboruri în total.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇