NASA: Trilioane de planete rătăcitoare ar exista în Calea Lactee

NASA: Trilioane de planete rătăcitoare ar exista în Calea Lactee
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Considerate, până nu demult, niște excepții de la regulă, planetele rătăcitoare, respectiv planetele care au ieșit din sfera gravitațională a unei stele, par să fie, de fapt, regula.

Oamenii de știință de la NASA spun că acestea sunt mult mai răspândite decât se credea până acum.

Astfel de planete s-au format într-un sistem solar. Însă, din diferite motive, au fost aruncate din acesta, ieșind din zona gravitațională a stelei mamă. Prima astfel de planetă a fost identificată în anul 1997, prin intermediul telescopului spațial Hubble, la circa 300.000 de ani lumină de Terra.

ADVERTISING

Se estimează că numărul acestor planete rătăcitoare ar depăși de cel puțin 20 de ori numărul stelelor din Calea Lactee. Asta înseamnă că, la cel puțin 100 de miliarde de stele care ar exista în constelația noastră, numărul planetelor de acest gen ar fi de minimum 2 trilioane.

De altfel, noul telescop spațial Roman (sau Nancy Grace Roman Space Telescope), care urmează a fi lansat în luna mai a anului 2027, are printre obiective și detectarea unor astfel de planete. Specialiștii NASA speră ca, prin intermediul acestui nou telescop, să poată identifica cel puțin 400 de exoplanete care și-au părăsit sistemul solar.

Microlensing a Rogue Planet

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇