Planetele din Sistemul Solar: Tot ce trebuie să știi despre ele

Planetele din Sistemul Solar: Tot ce trebuie să știi despre ele
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Calea către înțelegerea Universului trece prin sistemul solar din care face parte planeta noastră. Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestuia, acest articol prezintă planetele Sistemului Solar, care este cea mai mare planetă a acestuia, dar și câteva curiozități.

1. Ce este Sistemul Solar

Sistemul nostru solar este localizat în Brațul Orion al galaxiei Calea Lactee. Aceasta cuprinde aproximativ 200 de miliarde de stele.

cer înstelat
Foto: Unsplash

Sistemul nostru solar s-a format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. În centrul său se află Soarele, o stea care are forma unei sfere, alcătuit din plasmă fierbinte care este modelată de acțiunea unui câmp magnetic.

Soarele reprezintă o sursă de lumină și căldură, fiind esențial pentru existența vieții pe planeta Pământ, dar joacă un rol important și pentru existența altor elemente ale Sistemului Solar. Soarele are un diametru de circa 1,39 milioane de kilometri și cântărește… 1.989.100.000.000.000.000.000 de miliarde de kilograme!

ADVERTISING

În Sistemului Solar s-au dezvoltat opt planete și sateliții lor naturali. Conform oamenilor de știință, e posibil să existe încă o planetă la marginea Sistemului Solar, a cărei existență este deocamdată doar dedusă. Aceasta poartă, provizoriu, denumirea de „A Noua Planetă“.

Pe lângă acestea, mai există și alte cinci planete denumite în mod științific „planete pitice“. Este vorba despre Ceres, Pluto, Haumea, Makemake și planeta Eris. În Sistemul Solar există și sute de alte formațiuni care ar putea fi considerate în viitor planete pitice. În plus, aici pot fi găsite și 420 de sateliți naturali, mii de comete și sute de asteroizi.

2. Sistemul solar - planete. Planetele din Sistemul Solar

Cea mai mare planetă din Sistemul Solar este Jupiter. Cea mai mică este Mercur, planeta aflată la cea mai mică distanță de Soare.

eclipsă de soare
Foto: Unsplash

Mercur, Venus, Pământ și Marte sunt considerate planete interioare mici și poartă denumirea de planete telurice sau terestre. Compoziția lor este formată din metale și din roci. Celelalte patru planete, respectiv Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun sunt planete exterioare care au denumirea de giganți gazoși. 

ADVERTISING

Primele două au în compoziție heliu și hidrogen. Uranus și Neptun, în schimb, sunt formate din amoniac, metan și apă. Tocmai de aceea, Uranus și Neptun se mai numesc și „giganții de gheață“.

  • Mercur

Cea mai apropiată planetă de Soare, Mercur nu are sateliți naturali. Are o compoziție formată din 30% silicați, restul de 70% fiind metale. Mercur nu are atmosferă, astfel că temperaturile variază între -183 și +427 de grade Celsius.

  • Venus

A doua în ordinea planetelor din Sistemul Solar, Venus se află și ea foarte aproape de Soare. Ca și Mercur, Venus nu are un câmp gravitațional care să permită existența unui satelit natural, iar temperaturile de pe suprafața planetei sunt mai mari, ajungând la 460 de grade Celsius. Atmosfera de pe Venus este formată din dioxid de carbon în proporție de circa 96%. 

  • Pământul (Terra)

În vârstă de peste 4,5 miliarde de ani, Pământul are un satelit natural numit Luna și o suprafață de 510,1 milioane de kilometri pătrați. 71% din suprafața planetei noastre este acoperită de apă, restul constă în uscat, sub formă de insule și continente. Poziția Terrei în sistemul solar este ideală pentru existența vieții.

planeta Pământ Terra
Foto: Unsplash
  • Marte
ADVERTISING

A doua cea mai mare planetă din sistemul solar, Marte dispune de o atmosferă subțire, din dioxid de carbon. Aceasta face ca pe planeta care dispune și de un munte cu o înălțime de 22 de kilometri, temperaturile să varieze între -143 și +35 de grade Celsius. Phobos și Deimos sunt cei doi sateliți naturali pe care îi are Planeta Roșie.

  • Jupiter

Cea mai mare planetă a sistemului solar e de 318 ori mai grea decât Terra. Are 79 de sateliți naturali, iar Ganymede este cel mai mare dintre aceștia. Din componența planetei Jupiter fac parte, în principal, hidrogenul și heliul.

  • Saturn
planeta Saturn
Foto: Unsplash

A șasea planetă de la Soare este recunoscută pentru inelele sale, formate din particule de gheață. Saturn are 82 de sateliți naturali, cel mai mare fiind Titan. Saturn este de 95 de ori mai ușor decât Terra.

  • Uranus 

O planetă descoperită destul de recent, care are o atmosferă compusă din amoniac, metan, heliu, hidrogen și gheață. Uranus are 27 de sateliți naturali, precum Oberon sau Titania. În termeni pământeni, ziua pe Uranis durează 17 ore și 14 minute. 

  • Neptun

Cea de-a opta și cea mai îndepărtată planetă de Soare, are șase inele planetare și 12 sateliți naturali. Deși este la o distanță foarte mare de Soare, Neptun nu este cea mai rece planetă din Sistemul Solar. Temperaturile de pe suprafața planetei sunt cuprinse între -218 și -201 grade Celsius. Planeta are o culoare albastră, deoarece are în componență metan. 

3. Curiozități despre Sistemul Solar

Pe lângă detaliile de bază cunoscute la nivel larg despre sistemul solar, există și o serie de curiozități foarte interesante. Iată care sunt cele mai importante pe care merită să le afli:

  1. Cinci planete pot fi observate de pe Pământ, însă Mercur este cel mai greu de remarcat, fiind aproape de Soare. 
  2. Mercur seamănă cel mai mult cu satelitul natural al Pământului, Luna.
  3. Denumirea „Terra“ are origine latină. Cuvântul „terra“ înseamnă pământ sau sol, în limba latină. 
  4. Ziua pe Marte are o durată cu 39 de minute și 35 de secunde mai mare decât cele 24 de ore de pe Terra.
  5. Titan, satelitul cel mai important al lui Saturn, dispune de propria atmosferă.
  6. O zi pe Saturn durează echivalentul a 10 ore și 42 de minute pe Terra. 
  7. Saturn este și planeta din Sistemul Solar cu cea mai mică densitate. 
  8. Furtuna de pe Jupiter, care a provocat Marea Pată Roșie, a fost observată de pe Terra pentru prima oară în urmă cu 300 de ani, cu ajutorul unui telescop.
  9. Cea mai rece planetă din sistemul solar este Uranus, cu o temperatură minimă de -220 de grade Celsius.
  10. Marte este numită Planeta Roșie pentru că are în componență o cantitate foarte mare de oxid de fier. 
planeta Marte
Foto: Unsplash
  1. În afara Pământului, toate celelalte planete din Sistemul Solar au fost denumite de către oamenii de știință după zeii din mitologia greco-romană. 
  2. Pluto a reprezentat, până de curând, cea de-a noua planetă din sistem, însă comunitatea științifică a stabilit că aceasta este o planetă pitică. 
  3. Soarele constituie nu mai puțin de 99% din întreaga masă a Sistemului Solar.
  4. Uranus are anotimpuri care durează 20 de ani pământeni. 

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇