Cea mai îndepărtată galaxie din Univers? Telescopul James Webb pare să mai fi dărâmat un record

Cea mai îndepărtată galaxie din Univers? Telescopul James Webb pare să mai fi dărâmat un record

Telescopul spaţial James Webb, în funcţiune din iulie 2022, pare să mai fi dărâmat un record. În mai multe rânduri s-a spus despre James Webb că a observat cea mai îndepărtată galaxie și de fiecare dată a fost adevărat, depășindu-și propriul record. La fel stau lucrurile și de această dată, când a detectat o galaxie formată la numai 320 de milioane de ani după Big Bang.

Cu cât galaxiile sunt mai îndepărtate, cu atât sunt mai greu de detectat, pentru că și semnalul lor luminos e mai slab.

De această dată, James Webb a detectat patru galaxii, cu vârsta cuprinsă între 300 şi 500 de milioane de ani după Big Bang. Universul avea atunci – adică acum 13,8 miliarde de ani - doar 2% din vârsta sa actuală.

ADVERTISING

Cea mai vârstnică dintre galaxiile detectate este JADES-GS-z13-0, scrie Space. Telescopul spaţial a confirmat, de asemenea, existenţa galaxiei GM-z11, pe care a datat-o la 450 de milioane de ani după Big Bang şi a cărei prezenţă fusese detectată şi de telescopul Hubble.

Cele patru galaxii observate au o masă foarte mică, o sută de milioane de mase solare, comparativ, de exemplu, cu 1.500 de miliarde, în cazul Căii Lactee. Însă aceste galaxii sunt foarte active în formarea stelelor, proporţional cu masa lor, spun oamenii de știință.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Formarea stelelor în aceste galaxii are loc aproape în acelaşi ritm ca în Calea Lactee, o rapiditate calificată ca fiind surprinzătoare atât de timpuriu în Univers.

Oamenii de știință au mai observat și că aceste galaxii sunt foarte sărace în metale, o caracteristică a galaxiilor de început.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇