Cu ajutorul Telescopului James Webb, oamenii de știință au descoperit șase galaxii cu dimensiuni atât de mari încât nu pot fi explicate.
Galaxiile gigantice au fost surprinse la 500 – 700 de milioane de ani după Big Bang, ceea ce înseamnă la început, în termeni galactici. Cu toate acestea, masele lor sunt prea mari pentru a fi atât de timpurii.
Pur și simplu nu era suficient gaz și nici timp pentru a se dezvolta atât de mult, cred oamenii de știință, conform IFL Science.
Descoperirea dă peste cap toate teoriile existente despre originile galaxiilor, arată raportul publicat de revista Nature.
„Aceste obiecte sunt mult mai masive decât se aștepta cineva”, a spus Joel Leja, coautor al studiului și profesor asistent de astronomie și astrofizică de la Universitatea Penn State, conform CNN.
„Ne așteptam să găsim doar galaxii mici, tinere la acest moment din timp, dar am descoperit galaxii la fel de mature ca ale noastre în ceea ce credeam până acum că era începutul Universului”, a mai spus omul de știință.
Galaxiile sunt atât de masive încât ele intră în conflict cu 99% dintre modelele care reprezintă primele galaxii din Univers, ceea ce înseamnă că oamenii de știință trebuie să regândească cum s-au format și cum au evoluat galaxiile.
Se presupune că aceste galaxii erau în creștere în momentul descoperirii lor, dar se pare că ele au, în momentul surprinderii lor, o masă de până la 10 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, ceea ce este deja incredibil de mult pentru acea vreme.
Una dintre galaxii, de exemplu, are o masă potențială de 100 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Ar cântări la fel de mult precum Calea Lactee în prezent, numai că stelele sunt practic plasate într-un obiect de 30 de ori mai compact.
„S-a dovedit că am descoperit ceva atât de neașteptat încât creează probleme pentru știință. Pune sub semnul întrebării întregul peisaj al formării vechilor galaxii”, mai spune autorul studiului.