Tocmai s-a descoperit un sistem stelar care ar putea fi cel mai vechi din galaxia noastră

Tocmai s-a descoperit un sistem stelar care ar putea fi cel mai vechi din galaxia noastră

Oamenii de ştiinţă au anunțat descoperirea unui nou sistem solar în galaxia noastră, care ar putea fi și cel mai vechi. În plus, acesta conține planete stâncoase, asemănătoare Pământului.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au descoperit două stele pitice albe, aflate la aproximativ 90 de ani lumină de Pământ, scrie The Independent.

”Descoperim cele mai vechi rămăşiţe stelare din Calea Lactee”, a anunțat echipa de oameni de știință, într-un comunicat. În plus, acestea au în vecinătatea lor ”planete care au fost cândva asemănătoare cu Pământul”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

”Este uimitor să ne gândim că acest lucru s-a întâmplat pe o scară de zece miliarde de ani şi că acele planete au murit cu mult înainte ca Pământul să se fi format”, mai spune Abbigail Elms, doctorand în fizică la Universitatea din Warwick şi autor principal al studiului.

Mai cu seamă steaua WDJ2147-4035 intrigă oamenii de știință, ea având un conținut de sodiu, litiu, potasiu şi, posibil, carbon din rămăşiţele planetelor din jurul stelei. Conținutul de litiu şi potasiu o fac să nu semene cu nimic cunoscut în sistemul nostru solar, adaugă autorul studiului.

ADVERTISING

”Aceasta este o pitică albă foarte interesantă, deoarece temperatura de suprafaţă foarte rece, metalele care o poluează, vârsta sa înaintată şi faptul că este magnetică o fac extrem de rară”, mai arată omul de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇