Cinci planete din sistemul nostru solar s-au aliniat într-o rară conjuncţie. Pot fi văzute cu ochiul liber

Cinci planete din sistemul nostru solar s-au aliniat într-o rară conjuncţie. Pot fi văzute cu ochiul liber

Cinci planete majore din sistemul nostru solar vor străluci puternic la rând în timpul unei rare conjuncţii planetare începând de vineri.

Dacă cerul este senin, se pot vedea doar cu ochiul liber Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn strălucind înainte de zori, scrie BBC.

Este o oportunitate specială de a vedea Mercur, care de obicei este ascuns vederii de lumina strălucitoare a Soarelui.

Conjuncţia este văzută cel mai bine vineri, dar va rămâne vizibilă până luni din majoritatea părţilor lumii. Ultima dată când s-a întâmplat această conjuncţie a fost în 2004 şi nu se va mai vedea până în 2040.

ADVERTISING

Planetele vor apărea „ca un şir de perle răspândite din aproape de orizont”, explică profesorul Lucie Green, cercetător spaţial la Society for Popular Astronomy.

Este, de asemenea, un eveniment special pentru că planetele vor apărea în ordinea în care sunt poziţionate faţă de soare.

Vineri, o Semilună se va alătura listei, apărând între Venus şi Marte.

Planetele pot fi văzute cu ochiul liber - profesorul Green sfătuindu-i pe cei care privesc cerul să nu folosească echipamente precum binocluri sau telescoape din cauza riscului de a privi direct în Soare.

ADVERTISING

Cea mai îndepărtată planetă este Saturn iar Venus este de obicei foarte strălucitoare. Ultima planetă din rând ar trebui să fie Mercur. Profesorul Green spune că i-a luat mulţi ani să o vadă pentru că este o planetă greu de observat. „Este foarte satisfăcător dacă poţi vedea această planetă sclipitoare”, spune el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇