A fost identificată o nouă categorie de exoplanete care ar putea susține viața

A fost identificată o nouă categorie de exoplanete care ar putea susține viața
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu, realizat de oameni de știință de la Universitatea Cambridge, sugerează o nouă categorie de planete către care ar trebui să ne îndreptăm atenția în căutarea vieții.

Dacă până acum astronomii s-au concentrat pe planete asemănătoare cu Pământul în căutarea vieții extraterestre, noul studiu arată că viața s-ar putea găsi pe planete mult mai mari decât Terra, planete de tip Hycean, care sunt de 2,5 ori mai mare decât planeta noastră și găzduiesc oceane vaste cu apă lichidă și atmosfere bogate în hidrogen.

ADVERTISING

Planetele de tip Hycean par să abunde în galaxia Calea Lactee, iar aceste lumi ar putea găzdui mai ales în oceanele lor viața microbiană, arată Zme Science.

Planetele Hycean sunt similare cu „super-Pământurile” și „mini-Neptunurile” gazoase, două dintre cele mai comune tipuri de exoplanete din galaxia noastră. Însă, planetele de tip Hycean sunt totuși diferite, având densități între cele ale „super-Pământurilor” și „mini-Neptunurilor”, după cum se arată într-un raport publicat de The Astrophysical Journal.

ADVERTISING

Planetele de acest tip își orbitează stelele gazdă atât foarte aproape, dar și la distanțe foarte mari, astfel că primesc foarte puțină radiație stelară. Însă, viața ar putea exista chiar și în lumi atât de extreme, susțin oamenii de știință.

Temperaturile pe acestea ar putea ajunge și la 200 de grade Celsius, dar chiar și așa oceanele ar putea susține viața, spun oamenii de știință.

Citește și A fost descoperită o planetă cu o temperatură apropiată de cea a Pământului și care ar putea avea nori asemănători

ADVERTISING

Prin urmare, căutarea vieții pe planetele de tip Hycean ar putea începe în curând. Deja au fost identificate câteva planete, cele mai promițătoare, a căror atmosferă ar putea fi analizată de următoarea generație de observatoare, precum Telescopul Spațial James Webb al NASA, care este așteptat să fie lansat anul acesta.

„O detectare de biosemnătură ar revoluționa înțelegerea noastră cu privire la viața din Univers. Trebuie să fim deschiși la posibilitatea că am putea găsi viață în cele mai neașteptate locuri”, a precizat coordonatorul studiului, Nikku Madhusudhan.

Vezi și ”Cel mai sigur” loc din galaxia Calea Lactee - dacă vrem să părăsim Terra, aici am fi în siguranță!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇