Oamenii de ştiinţă cred că au găsit dovezi ale unor forme de viață care au apărut aproape imediat după formarea planetei noastre. ”Imediat” înseamnă 300 de milioane de ani, ceea ce oricum este mult mai repede decât estimau oamenii de știință până acum.
Descoperirea constă în niște mici filamente, formațiuni dintr-un oxid de fier, hematit, care ar fi fost produse de niște bacterii care trăiau în jurul gurilor hidrotermale, după cum scrie IFL Science.
Acestea au fost descoperite într-o mostră de rocă din Quebec, Canada. Vechimea lor e de cel puțin 3,75 de miliarde de ani și, posibil, până la 4,28 de miliarde de ani.
Anterior acestui studiu, cele mai vechi microfosile găsite datau de acum 3,56 și 3,7 miliarde de ani. Prin urmare, cele găsite în Canada sunt cele mai vechi dovezi directe ale vieții pe Pământ, au transmis oamenii de știință.
Descoperirea ”ne spune că este nevoie de foarte puțin timp pentru ca viața să apară pe o suprafață planetară. Foarte repede după ce Pământul s-a format a apărut și viața microbiană, care se hrănea cu fier și sulf și aceste guri hidrotermale”, a explicat Dominic Papineau, de la University College London, care a condus studiul.
”Dacă viața apare relativ repede, în condițiile potrivite, acest lucru crește șansele ca viața să existe și pe alte planete”, a mai spus omul de știință.