Cele mai vechi paie de băut din lume? Ce-au descoperit oamenii de știință în Rusia

Un set de tuburi antice din argint și aur, vechi de 5.500 de ani și găsite în Caucazul de Nord din Rusia, ar putea fi cele mai vechi paie de băut din lume, sunt de părere oamenii de știință.

Cele opt tuburi, fiecare având peste un metru în lungime și un vârf îngust și perforat, au fost descoperite într-un mormânt, în apropiere de Maykop, în 1897, scrie The Guardian.

Tuburile, aflate acum la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, datează din al IV-lea mileniu î.Hr. și au fost realizate din segmente unite între ele. Patru dintre tuburi înfățișează figurine de tauri, fiind realizate din aur sau argint.

ADVERTISING

Dacă până acum nu se cunoștea la ce erau utilizate aceste paie supradimensionate, existând diverse teorii, o echipă de experți din Rusia a ajuns la concluzia că, cel mai probabil, erau folosite pentru a bea bere dintr-un recipient comun.

„Dacă teoria va fi confirmată, aceste obiecte reprezintă cele mai timpurii dovezi materiale ale băutului prin paie lungi, o practică devenită comună în timpul festinurilor din mileniul al III-lea și al II-lea î.Hr. în Orientul antic”, au declarat cercetătorii ruși.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De-a lungul timpului s-au găsit reprezentări, din mileniul al V-lea și al IV-lea î.Hr., cu oameni care folosesc paie de băut în Iran și Irak. La fel, în arta mesopotamiană, există ”scene de banchet care arată grupuri de oameni ce beau bere dintr-un vas comun folosind tuburi lungi”, mai menționează oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇