După ce au rezistat zeci de mii de ani, unele dintre cele mai vechi desene rupestre se degradează într-un ritm alarmant, arată un nou studiu, de vină fiind schimbările climatice.
Mare parte dintre acestea se găsesc în Indonezia și sunt serios amenințate de schimbările agresive ale climei, se arată într-un raport publicat de Scientific Reports, citat de IFL Science.
Urmele de mâini, dar și desenele înfățișând animale – printre care un porc rotofei – au cel puțin 35.000 de ani și au fost găsite în peșterile din Sulawesi. Există chiar unele mai vechi, printre care cea mai veche scenă a unei vânători, de acum 44.000 – 45.500 de ani. Din păcate, toate au de suferit.
Mult timp s-a crezut că cele mai vechi picturi rupestre sunt cele din Franța și Spania. Un studiu din 2014 a arătat că oamenii din cealaltă parte a lumii aveau aceleași preocupări în același timp, ba poate chiar mai devreme.
Indonezia, însă, e la tropice, unul dintre cele mai dinamice locuri de pe glob când vine vorba despre schimbarea climatică. Acolo, încălzirea globală se resimte și de trei ori mai mult decât în oricare alt loc de pe glob.
Siturile au fost studiate recent, iar oamenii de știință australieni, care au ajuns în zonă, s-au declarat șocați de ritmul în care acestea se deteriorează. În numai 5 luni schimbările au fost vizibile, iar viitorul nu sună deloc bine, avertizează ei.
Vezi și S-a descoperit cea mai veche pictură rupestră din Australia. Ghicești ce înfățișează?