A fost descoperit cel mai vechi caz de canibalism cunoscut din lume. S-a întâmplat pe fundul mării

A fost descoperit cel mai vechi caz de canibalism cunoscut din lume. S-a întâmplat pe fundul mării
trilobiti canibalism
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cel mai vechi caz de canibalism cunoscut în lume a fost descoperit în urma studiului fosilelor. S-a întâmplat în rândul trilobiților, vietăți cu exoschelet dur, care au trăit înaintea dinozaurilor.

O nouă cercetare a arătat că acești prădători vânau animale mai mici și mai slabe pentru hrană, însă, ocazional, își mușcau camarazii din aceeași specie. Totul se întâmpla în Cambrian, așa că e cea mai timpurie dovadă de canibalism înregistrată până acum, scrie Live Science.

Russell Bicknell, un paleontolog de la Universitatea New England din Australia, a petrecut cinci ani examinând fosilele de trilobiți din formațiunea Emu Bay Shale, de pe Insula Kangaroo, din Australia de Sud.

ADVERTISING

A avut de studiat fosilele a două specii: Redlichia takooensis, care se hrănea cu particule de pe fundul oceanului, și R. rex, un prădător mai mare. Fosilele primei specii prezentau niște urme de mușcături, așa că s-a concluzionat că R. rex era prădătorul, mai cu seamă că în fecalele sale fosilizate s-au găsit urme de cochilii.

În mod interesant, însă, și fosilele de R. rex aveau același tip de mușcătură, iar oamenii de știință cred că acestea sunt urme ale canibalismului. Prin urmare, R. rex nu se hrănea doar cu exemplarele mai mici din specia înrudită, ci mușca și din semenii săi.

ADVERTISING

Cele mai multe dintre rănile observate pe fosile erau la nivelul abdomenului și nu al capului. Russell Bicknell crede că motivul e că animalele rănite încercau să scape. Fosilele cu astfel de urme provin de la animalele care au scăpat și nu au fost mâncate.

Deși acesta este cel mai vechi exemplu documentat de canibalism, indiferent de specie, Bicknell e de părere că acest fenomen e mult mai vechi și mai răspândit decât sugerează chiar aceste fosile.

„Aș merge atât de departe încât aș spune că artropodele au mâncat artropode dintotdeauna”, a spus Bicknell. Din păcate, însă, până acum nu au fost găsite dovezi mai vechi.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇