Europenii își mumificau morții acum 8.000 de ani. Sunt printre cele mai vechi dovezi ale mumificării în lume

Europenii își mumificau morții acum 8.000 de ani. Sunt printre cele mai vechi dovezi ale mumificării în lume

Arheologii au descoperit în Sado Valley, Portugalia, unele dintre cele mai vechi dovezi ale mumificării nu doar din Europa, dar, posibil, chiar din lume.

Rămășițele găsite, purtând urme ale unor practici asociate cu procesul de mumificare, înainte de a fi îngropate, sunt vechi de 8.000 de ani, din perioada Mezoliticului, scrie Science Alert.

Înainte de aceste descoperiri, care ar putea fi cele mai vechi din lume, de notorietate erau cele de 7.000 de ani, descoperite în deșertul Atacama din Chile.

În Egipt, spațiu celebru pentru obiceiurile sale legate de ritualul înmormântării, cele mai vechi dovezi legate de mumificarea deliberată datează de acum 5.600 de ani.

ADVERTISING

Arheologii și antropologii cred că mumificarea nu era un proces tocmai neobișnuit în preistorie, dar dovezile în acest sens sunt ceva mai dificil de identificat. Țesutul moale, indiferent cât de bine a fost el mumificat, se degradează în timp. Chiar și mumiile Chinchorro (de genul celor găsite în Chile) sunt în descompunere.

Rămășițele din Sado Valley, descoperite la începutul anilor 1960, nu mai au aproape deloc țesut moale. Totuși, cum se explică faptul că, deși au fost descoperite acum multă vreme, abia în prezent oamenii de știință realizează cu ce au de-a face?

ADVERTISING

Niște role de film redescoperite, de o calitate excepțională, au făcut diferența. Cu ajutorul acestor imagini, arheologii au putut reconstitui cu un grad mai mare de acuratețe modul în care rămășițele fuseseră tratate înainte de înmormântare.

Recentele descoperiri, dar nu numai, denotă faptul că mumificarea deliberată ar fi putut fi o practică răspândită global, cred oamenii de știință.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇