Descoperire surprinzătoare făcută în interiorul unei mumii

Descoperire surprinzătoare făcută în interiorul unei mumii

O mumie egipteană descoperită acum ceva vreme, dar abia acum cercetată cu ajutorul laserului, a surprins comunitatea științifică.

Deși aceasta avea atașată pictura unei femei, așa cum se obișnuia într-o perioadă, în interior s-a găsit trupul unei copile, arată Live Science. Corpul ei măsoară doar 93 de centimetri de la vârful craniului până la tălpile picioarelor.

Fetița nu avea mai mult de cinci ani când a murit, iar corpul ei nu prezintă semne de traume, așa că nici cauza morții nu este cunoscută.

ADVERTISING

Tomografiile computerizate cu raze X ale dinților și femurului mumiei au confirmat vârsta fetei. Acesteia nici nu îi apăruseră dinții permanenți.

Razele X de mare intensitate au dezvăluit, de asemenea, un obiect misterios care fusese plasat pe abdomenul copilului, după cum explică oamenii de știință de la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago într-un raport publicat de Journal of the Royal Society Interface.

Cel mai probabil, cred oamenii de știință, este vorba despre o amuletă de 7 milimetri, menită să o păzească după moarte.

ADVERTISING

Citește și O fereastră spre istorie: Au fost găsite primele lame mumificate!

Mumia studiată a fost excavată între 1910 și 1911 din vechiul sit egiptean Hawara și datează în jurul primului secol al erei noastre, când Egiptul se afla sub stăpânire romană. „În perioada romană din Egipt, au început să se facă mumii cu portrete atașate pe suprafața frontală”, a declarat dr. Stuart Stock, profesor la instituția menționată.

„Au fost făcute mii de astfel de mumii, dar majoritatea portretelor au fost scoase din mumiile pe care le avem, doar 100 până la 150 mai au portretul atașat mumiei”, a adăugat acesta.

ADVERTISING

Totuși, nu s-a descoperit niciuna unde diferența de vârstă dintre pictură și mumia în sine să fie atât de mare.

Vezi și Ce-au descoperit oamenii de știință în interiorul a două mici mumii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇