Arheologii au găsit în Peru primele lame mumificate, decorate cu panglici colorate, sacrificii aduse de incași zeităților în urmă cu 500 de ani.
După cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Antiquity, citat de IFL Science, lamele s-au mumificat natural, ele fiind găsite și analizate de oameni de știință de la Universitatea din Calgary și de la Universitatea Huamanga, din Peru.
Cele cinci lame mumificate, mai multe păsări colorate și câțiva porcușori de Guineea, de asemeni împodobiți cu panglici colorate, au fost găsite într-o fostă așezare incașă din Tambo Viejo, pe Valea Acari, în zona sudică de coastă a statului Peru.
Datările cu carbon arată că animalele au fost sacrificate cândva între 1432 și 1459, după ce zona a ajuns să fie locuită de incași.
Lamele reprezentau pentru incași mai mult decât hrană, având un rol important în cultura lor, în ritualurile acestei populații și chiar în viața politică. Pentru că alături au fost găsite și rămășițe de alimente, e clar, spun oamenii de știință, că au fost sacrificate în cadrul unui ritual.
Citește și Ce-au descoperit oamenii de știință în interiorul a două mici mumii
În ritualurile practicate de incași erau folosite mai multe animale, dar cele mai prețioase ofrande, pe lângă cele umane, erau lamele, a explicat principalul autor al studiului, dr. Lidio M Valdez, de la Universitatea din Calgary.
Cercetările anterioare au arătat că lamele maronii erau sacrificate pentru Creator, Viracocha, cele albe erau o ofrandă adusă Soarelui, iar cele tărcate erau pentru a-l îndura pe Fulger.
Dacă în alte situri animalele au fost găsite cu gâturile tăiate, în acest caz lipsa rănilor arată că, cel mai probabil, animalele au fost îngropate de vii.
Vezi și Cea mai bizară ofrandă către zei, descoperită într-o cutie din piatră, pe fundul lacului Titicaca