De ceva ani arheologii știu că fundul lacului Titicaca este un veritabil muzeu. E plin de ofrande aduse zeilor, fiind un loc sacru pentru incași, dar și pentru populația de dinaintea lor, Tiwanaku, timp de secole.
După ani de căutări, arheologii au scos la suprafață o ofrandă intactă, neatinsă de vreme sau de oportuniști: o cutie din rocă vulcanică, scufundată acum 500 de ani, arată Science Alert.
Cutia a fost deschisă în prezența liderilor indigeni locali, iar în interior a fost descoperită o reprezentare în miniatură a unei lame, cioplită din carapacea unei moluște locale, dar și un fragment dintr-o brățară din aur.
Despre astfel de cutii s-a scris de-a lungul vremii și, dacă invadatorii spanioli au dreptate, cutia ar fi conținut odată și sânge de copil sau provenind de la animale. De menționat e că pe fundul lacului nu au fost găsite până acum rămășițe omenești.
Vezi și Rămășițele unei pisici care a trăit acum 1.000 de ani spun o întreagă poveste
Au fost găsite însă oase de animale, medalioane din aur, ornamente și diferite reprezentări ale lamelor, unele chiar în cutii similare prezentate ca ofrandă.
Cutia de față a fost însă descoperită într-o parte a lacului despre care nu se știa până acum că era sacră pentru incași, se arată într-un raport publicat de jurnalul Antiquity.
Citește și Situri aborigene străvechi, descoperite sub apă, în vestul Australiei