Rămășițele unei pisici care a trăit acum 1.000 de ani spun o întreagă poveste

Rămășițele unei pisici care a trăit acum 1.000 de ani spun o întreagă poveste

Despre pisici se știe că au fost domesticite relativ recent. O descoperire făcută pe Drumul Mătăsii arată, însă, că acum 1.000 de ani, pisicile erau ținute drept animale de companie.

Un schelet aproape complet al unei pisici, descoperit în timpul unor săpături de-a lungul Drumului Mătăsii, în sudul Kazahstanului, a adus informații despre cum trăiau pisicile acelor vremuri, dar și despre stăpânii lor, arată Science Daily.

Descoperirea a fost făcută la Dzhankent și este surprinzătoare deoarece în Kazakhstan nu existau dovezi ale prezenței pe scară largă a pisicilor domestice până în secolul al XIX-lea.

ADVERTISING

În general, pisicile sunt asociate cu urbanizarea și cu societățile sedentare, în timp ce locuitorii așezării erau organizați în comunități pastorale și semi-nomadice.

Oasele pisicii au fost identificate sub o casă abandonată. Datarea cu carbon a indicat faptul că pisica a fost îngropată între anii 775-940 ai erei noastre, ceea ce înseamnă că este cea mai veche felină descoperită pe Drumul Mătăsii.

Analizele au mai dezvăluit faptul că pisica avea cel puțin un an în momentul morții. Suferise mai multe fracturi de-a lungul vieții, dar cumva reușise să ajungă până la această vârstă, ceea ce înseamnă că oamenii îi purtau de grijă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, când a murit nu mai avea dinți. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că dieta sa era bogată în proteine. ”Cel mai probabil a fost hrănită de către oameni, din moment ce animalul își pierduse aproape toți dinții către sfârșitul vieții”, a declarat dr. Ashleigh Haruda, cercetător al Universității Martin Luther, Germania, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.

„Oghuzii (cei care locuiau în zonă - n. red.) erau oameni care țineau animale doar atunci când erau esențiale pentru viața lor. Câinii, de exemplu, pot supraveghea turmele. Nu aveau nicio utilizare evidentă pentru pisici atunci”, mai spune acesta.

ADVERTISING

Vezi și O fosilă a zăcut într-un muzeu din Chile multă vreme. Abia acum oamenii de știință au înțeles ce reprezintă, iar descoperirea e colosală!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇