Autoritățile egiptene au anunțat descoperirea a peste 100 de sarcofage intacte, datând de acum mai bine de 2.500 de ani, o descoperire de proporții.
Analiza sarcofagelor și a modului în care acestea au fost sculptate și vopsite sugerează faptul că acestea aparțin unor nobili sau oficiali din Perioada Târzie și ptolemeică a Egiptului Antic.
Sicriele au fost găsite în trei puțuri funerare la adâncimi de 12 metri în necropola Saqqara, la sud de Cairo, notează Science Alert.
Saqqara găzduiește mai mult de o duzină de piramide, lăcașuri de cult antice și locuri de înmormântare pentru animale, fiind o vastă necropolă a vechii capitale egiptene Memphis, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
„Saqqara nu și-a dezvăluit toate secretele. Este o comoară!”, a declarat ministrul egiptean al Antichităților și Turismului, Khaled al-Anani, la ceremonia de prezentare.
„Săpăturile sunt încă în desfășurare. Ori de câte ori golim un puț funerar cu sarcofage, găsim o intrare în altul”, a mai spus ministrul.
Această descoperire vine la mai puțin de o lună după ce arheologii din zonă au găsit 59 de sarcofage din lemn, bine conservate și sigilate, datând și ele în urmă cu mai bine de 2.500 de ani.
Citește și O fereastră spre istorie: Au fost găsite primele lame mumificate!
Pe lângă mumii, aum au mai fost descoperite peste 40 de statui ale zeităților antice și măști funerare, a anunțat ministrul.
Sarcofagele vor fi împărțite între mai multe muzee din Egipt, inclusiv Marele Muzeul Egiptean (GEM), care urmează să fie deschis de pe platoul Giza. Situat lângă faimoasele piramide din Giza, GEM ar trebui să fie inaugurat în 2021, după mai multe întârzieri.
Ministrul Anani a atribuit valul descoperirilor din Saqqara unor ample lucrări de excavare din ultimii ani. De asemenea, ministrul a anunțat că se așteaptă ca o altă descoperire în în Saqqara să fie anunțată în decembrie sau la începutul anului 2021.
Vezi și Ce-au descoperit oamenii de știință în interiorul a două mici mumii