Telescopul Webb a doborât recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată

Telescopul Webb a doborât recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată

Cu ajutorul datelor obținute de telescopul spațial James Webb (JWST), o echipă internațională de astronomi a descoperit cele mai timpurii și cele mai îndepărtate galaxii confirmate până în prezent.

Telescopul Webb a captat lumina emisă de aceste galaxii în urmă cu mai mult de 13,4 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că galaxiile datează între 325 și 450 de milioane de ani după Big Bang, atunci când Universul avea doar 2% din vârsta sa actuală, scrie New Scientist.

Observațiile inițiale ale JWST au dat mai multe galaxii ca fiind potențial cele mai îndepărtate. Acum, patru dintre acestea au fost confirmate ca fiind la distanțe extreme, prin obținerea unor observații spectroscopice îndelungate, care nu numai că oferă măsurători sigure ale distanțelor lor, dar permit astronomilor să tragă și concluzii legate de proprietățile fizice ale galaxiilor.

ADVERTISING

„Am descoperit galaxii la momente fantastic de timpurii din Universul îndepărtat”, a declarat Brant Robertson, profesor de astronomie și astrofizică la UC Santa Cruz.

„Cu JWST, pentru prima dată putem găsi acum galaxii atât de îndepărtate și apoi să confirmăm spectroscopic că sunt într-adevăr atât de îndepărtate”, a mai spus omul de știință.

Cea mai depărtată dintre galaxiile depistate s-a născut în urmă cu 13,5 miliarde de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇