Telescopul spațial James Webb: Un an de imagini spectaculoase din Univers (Galerie foto)

Telescopul spațial James Webb: Un an de imagini spectaculoase din Univers (Galerie foto)

O ”mașinărie” de 10 miliarde de dolari ce a avut nevoie de 30 de ani pentru a fi transformată în realitate, telescopul spațial James Webb a fost lansat fix acum un an, în ziua de Crăciun.

Succesor al telescopului Hubble, James Webb poate fotografia în infraroşu, ceea ce înseamnă ca ”vede”  la lungimi de undă pe care ochii noștri nu le pot discerne. Astronomii folosesc diferitele sale camere pentru a explora regiuni ale cosmosului, cum sunt legendarii ”Stâlpi ai creației”, fotografiați pentru prima dată de Hubble, scrie BBC, care face o recapitulare a imaginilor spectaculoase pe care James Webb ni le-a oferit anul acesta, dezvăluindu-ne Universul într-o lumină nouă.

ADVERTISING

Stâlpii Creației

stalpii-creatiei
Pillars of Creation, fotografiați de Hubble (stânga) și fotografiați de James Web (dreapta) / Foto: NASA

”Stâlpii Creației” este denumirea sub care este cunoscută o structură cosmică din Nebuloasa Vulturul, aflată undeva la 6.500 de ani-lumină de Pământ.

Nebuloasa Carina

nebuloasa-carina
Foto: NASA/ESA/CSA/STSCI

Nebuloasa Carina este un nor gigantic de gaz și de praf în care se formează stele, situat la aproximativ 7.600 de ani-lumină de planeta noastră. Această imagine este cunoscută ca ”Stâncile Cosmice”. Distanța de la un capăt la altul al imaginii este de 15 ani lumină.

Galaxia Cartwheel

Galaxia-Cartwheel
Foto: NASA/ESA/CSA/STSCI/WEBB ERO PRODUCTION TEAM

Această galaxie de mari dimensiuni ce seamănă cu o roată de car, rezultat al coliziunii dintre două galaxii, a fost descoperită de astronomul Fritz Zwicky în anii 1940.

ADVERTISING

Planeta Neptun

neptun
Foto: NASA/ESA/CSA/STSCI

Neptun, a opta planetă de la Soare, a fost fotografiată de telescopul James Webb în septembrie. Este cea mai clară imagine cu inelele planetei de până acum.

Nebuloasa Orion

nebuloasa-orion
Foto: NASA/ESA/CSA/STSCI-PDRS4ALL ERS TEAM

Aceasta este o priveliște din nebuloasa Orion, una dintre cele mai cunoscute regiuni ale cosmosului, aflată la 1.350 ani lumină de noi. Imaginea înfățișează o structură numită Orion Bar, un ”zid” de gaz și praf dens.

Dimorphos

ateroid
Foto: NASA

În această imagine telescopul a surprins impactul dintre o sondă NASA și asteroidul Dimorphos, un test realizat de agenția spațială americană pentru a vedea dacă poate fi schimbată traiectoria unui asteroid.

ADVERTISING

Galaxia Fantomă

galaxia-fantoma
Foto: NASA/ESA/CSA/STSCI

M74, numită și Galaxia Fantomă, este situată în constelația Pești, la 32 de milioane de ani-lumină de Pământ. Fiind aproape îndreptată cu fața spre noi, telescopul Webb a putut surprinde perfect brațele sale spiralate și structura lor.

C.S.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇