Cum arăta o floare, acum 100 de milioane de ani

Cum arăta o floare, acum 100 de milioane de ani

Oamenii de știință au identificat recent o plantă cu flori, misterioasă și dispărută de foarte mult timp, specia fiind numită Valviloculus pleristaminis.

Planta înflorea cândva în perioada cretacică, astfel că este o relicvă florală din vremea în care dinozaurii încă mai cutreierau Pământul.

„Este foarte frumoasă și făcea parte dintr-o pădure care a existat în urmă cu 100 de milioane de ani”, a spus George Poinar Jr., profesor emerit de la Universitatea Oregon State.

Citește și Doi fermieri au găsit fosilele unei noi specii de dinozauri. Au murit în somn, în timpul unei erupții vulcanice

ADVERTISING

„Masculul este mic, cu un diametru de aproape 2 milimetri, însă are aproape 50 de stamine aranjate precum o spirală și antere orientate spre cer.

Deși este minusculă, detaliile sale sunt uimitoare. Specimenul nostru probabil făcea parte dintr-un roi de pe o plantă care conținea mai multe astfel de flori”, a explicat specialistul, conform Science Alert.

Specimenul a fost obținut din minele de chihlimbar din Myanmar, după ce au fost păstrate în depozitele de sedimente care datează de la mijlocul perioadei cretacice, în urmă cu aproximativ 99 milioane de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

V. pleristaminis ar fi înflorit cândva într-o regiune din Gondwana, numită West Burma Block, care s-a desprins de restul supercontinentului la un moment necunoscut din istorie.

Vezi și A fost creat, din greșeală, peștele hibrid ”imposibil”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇