Oamenii de știință din Ungaria au creat, din greșeală, o nouă specie de pește, un hibrid între sturion și peștele spatulă.
Conform unui raport publicat de jurnalul Genes, oamenii de știință încercau să aplice procesul de „ginogeneză”, o metodă de cultură in vitro, care să ducă la o populație mai mare de sturioni, specie pe cale de dispariție, dar prețioasă în toată lumea datorită caviarului.
Spre surprinderea echipei, ovulele fertilizate au produs pești care au ajuns la maturitate. În captivitate, echipa de oameni de știință din Ungaria are acum 100 de exemplare și nu plănuiește să mai obțină și altele, conform Live Science.
După ce au studiat peștii produși în urma experimentului, oamenii de știință au descoperit că aceștia se împărțeau în trei mari categorii. Unii semănau cu latura maternă, alții cu cea paternă, iar alții moșteniseră trăsături de la ambii părinți.
Ambele specii de pește folosite pentru acest experiment sunt pe cale de dispariție și nu ar fi ajuns în veci să se împerecheze în sălbăticie. Peștii spatulă trăiesc în apele din SUA, în timp ce nisetrul se găsește în Marea Neagră și Marea Caspică.
Ultimul strămoș comun al celor două specii, ambele considerate niște ”fosile vii”, a trăit în urmă cu 184 de milioane de ani, atunci când dinozaurii încă mai existau pe Pământ.